Attempts to eliminate inter-element interferences in the hydride generation atomic absorption spectrometry system with the quartz tube atomizer
Hidrür oluşturarak atomik absorpsiyon spektrometrik ölçümlerde kuartz tüp atomlaştırıcıdaki inter-element girişimlerinin önlenmesi çalışmaları
  1. Tez No: 114098
  2. Yazar: NUR ERDEM YÜCETÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMÜR HENDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Girişim, ara-element etkisi, hidrür oluşumu, Interferences, inter-element effect, hydride generation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
IV ÖZET HİDRÜR OLUŞTURARAK ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROMETRİK ÖLÇÜMLERDE KUARTZ TÜP ATOMLAŞTIRICIDAKİ İNTER-ELEMENT GİRİŞİMLERİNİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI ERDEM YÜCETÜRK, Nur Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi :Prof.Dr. Emür HENDEN Ocak 2001, 56 sayfa Hidrür oluşturma atomik absorpsiyon spektrometresi arsenik ve antimon tayini için çok duyarlı bir yöntemdir. Bu yöntemin en büyük avantajı, örnek çözeltide bulunan matrix elementlerden hidrür oluşturan elementlerin ayrılmasıdır. Fakat birçok katyon bu tayinlere girişim yapar. Bu girişimler reaksiyon kabında hidrür oluşma aşamasında ve atomlaştırıcıda atomlaşma aşamasında meydana gelir. Bu çalışmada, kuartz tüp atomlaştırıcı kullanılarak hidrür oluşturma atomik absorpsiyon spektrometresi ile arsenik ve antimon tayininde, bu elementlerin karşılıklı girişimi araştırılmıştır. Girişimleri önlemek veya azaltmak için çeşitli yöntemler denenmiştir. Bunlar, girişim yapan hidrürün ısısal seçimli bozulması, metal kaplanmış cam pamuğu içeren adsorpsiyon tüpünün atomlaştırıcıdan önce yerleştirilmesi, atomlaşma sırasında kuartz tüp atomlaştırıcıya oksijen verilmesidir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT ATTEMPTS TO ELIMINATE INTER-ELEMENT INTERFERENCES IN THE HYDRIDE GENERATION ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY SYSTEM WITH THE QUARTZ TUBE ATOMIZER ERDEM YÜCETÜRK, Nur MSc. Thesis in chemistry Supervisor: Prof. Dr. Emür HENDEN January 2001, 56 pages Atomic absorption spectrometry using the hydride generation technique and a quartz tube atomizer provides a very sensitive technique for arsenic and antimony determination. One of the main advantages of this technique is that the hydride-forming elements are separated from the matrix elements present in the sample solution. However, several cations interfere with these determinations. It appears that interferences take place both at the hydride generation step in the reaction vessel in the aqueous phase and at the atomization step in the atomizer. In this study, mutual interferences of arsenic and antimony on each other during their hydride generation atomic absorption spectrometric determination were examined using a quartz tubeatomizer. In order to eliminate or reduce interferences, different methods have been studied. These includes, selective thermal decomposition of the interfering hydride, use of an adsorption trap tube containing interfering metal coated glass wool before the atomizer, supplying oxygen into the quartz tube during atomization.