İzmir ilinde potansiyel hindi eti talebinin tahminlenmesi
Determination of the potential Turkey meat demand in İzmir
  1. Tez No: 114096
  2. Yazar: SERKAN DURMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT MİRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: hindi eti tüketimi, hindi eti tüketici profili, hindi eti talep modeli tahmini, Turkey Meat Consumption, Turkey Meat Consumer Profile, Estimation Of Turkey Meat Demand Model
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada İzmir ilinde potansiyel hindi eti talebi ortaya konmuştur. Hindi etinin tüketici profilini ortaya koymak için belirlenen örnekleme yöntemi izlenerek hane halklarıyla görüşülmüştür. Ayrıca Türkiye ve dünyada hindi eti üretimi ve tüketimi incelenerek, et ve et ürünleri pazarında yeni bir ürün olan hindi etinin gelecekteki durumu ile ilgili çıkaranlarda bulunulmuştur. Çalışma sonunda, hindi etinin henüz tüketici tarafından yeterince tanınmadığı, lezzet yönünden diğer rakipleri ile rekabetinin zayıf olduğu ancak hindi eti talebinin fiyat esnekliğinin yüksek olması nedeniyle pazardaki rekabetinde fiyatın elverişli bir araç olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the potantial turkey meat demand of Izmir is stated. To state the consumer profile of turkey meat, a survey is undertaken with households by the means of defined sampling method. Furthermore, as turkey meat is a recent product for the meat and meat products market, future estimations are done by evaluating the production and consumption of turkey meat in Turkey and in the world. As a result, it is stated that, turkey meat is not well known by the consumers yet, as the product is weak in competition according to the taste factor, but as the price elasticity of turkey meat is high, price is the main factor for creating competition in the meat market.