Yeşil alanlarda sulama sorunları ve Karşıyaka-Muammer Aksoy Parkı örneğinde sulama projesi oluşturulması
The Irrigation problems of green areas and constitute of irrigation project in sample of Karşıyaka-Muammer Aksoy Park
  1. Tez No: 114105
  2. Yazar: DAVUT YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANAY BİRİŞÇİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj tasarımı, sulama sistemleri, yağmurlama sulama sistemi, Landscape design, irrigations systems, sprinkling irrigations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET YEŞİL ALANLARDA SULAMA SORUNLARI VE KARŞIYAKA-MUAMMER AKSOY PARKI ÖRNEĞİNDE SULAMA PROJESİ OLUŞTURULMASI YEŞİL, Davut Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Danışmanı : Doç Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIM Mart 2001, 107 Sayfa Bu çalışmada, yeşil alanlardaki sulama sorunlarının optimum çözümlerine nasıl ulaşılacağı incelenmiştir. Mevcut sulama yöntemleri ele alınarak çevre düzenleme çalışmalarında kullanılabilecek en uygun sulama yöntemi tespit edilmiş ve bu yönteme ait sulama sistemi irdelenmiştir. Proje alanı olarak Karşıyaka-Muammer Aksoy parkının topografya, toprak, bitki, iklim, su durumları ve buna ilaveten mevcut sulama sistem uygulamaları tespit edilmiş ve en uygun sulama yöntemi olarak yağmurlama sulama yönteminin uygulanması düşünülmüştür. Elde edilen tüm bu verilerin ışığı altında Proje alanının su tüketim değerleri tespit edilmiş ve alana ilişkin sulama programı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE IRRIGATION PROBLEMS OF GREEN AREAS AND CONSTITUTE OF IRRIGATION PROJECT IN SAMPLE OF KARŞIYAKA-MUAMMER AKSOY PARK YEŞİL, Davut MSc in Landscape Architecture Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tanay BİRÎŞÇÎ YILDIRIM March 2001, 107 Pages In this study, optimal solution for the irrigation problems of green areas has been studied. All possible irrigation techniques that are used for landscape applications were evaluated and the best irrigation techniques were determined and efficiency of the irrigations techniques was discussed. The sprinkler system was found the best fitting irrigation system in the Karşıyaka-Muammer Aksoy Park. In addition to determine for soil type, plant species, climatic conditions, water capacity and topography of Karşıyaka- Muammer Aksoy Park as project area, the possible irrigations systems and their applications were determined. According to the results of these experiments, the amounts of plant water usage of project area and the irrigation schedule was determined.