İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki bazı parkların bakım sorunlarının irdelenmesi ve çözüm önerileri
Evaluation of some of the parks' maintenance problems within the border of İzmir Municipality and solution proposals
- Tez No: 114106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANAY BİRİŞÇİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: İzmir Kenti, Açık-yeşil alan, park, bakım, Izmir city, open-green area, park, maintenan
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
V ÖZET İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SINIRLARI İÇİNDEKİ BAZI PARKLARIN BAKIM SORUNLARININ İRDELENMESİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TAHERİ, Mohammad Re/a Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIM Şubat 2001, 137 Sayfa Bu çalışmada İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlan içindeki üç örnek alandaki bazı parkların bakım sorunları araştırılmış ve irdelenmiştir. İnciraltı Rekreasyon Alanı, Karşıyaka Olof Palme Parkı ve Bornova Aşık Veysel Parkı'nda canlı ve cansız donatı elemanlarının bakım sorunları yerinde gözlenmiştir. Araştırmada öncelikle açık ve yeşil alanların önemi, fonksiyonu ve standartlarına açıklık getirilmiştir. Daha sonra, araştırma alanı olarak İzmir Kent merkezi doğal, kültürel, sosyo-ekonomik yapı ile imar durum ve gelişimi yönünden incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda adı geçen parkların sulama, drenaj, budama, gübreleme, çim alanlarının bakım gibi sorunların varlığı, bitkisel kompozisyonları ve bitki türleri seçimi genellikle bilinçsiz olarak yapıldığı saptanmıştır ve bunlara yönelik çeşitli öneriler getirilmiştir. Ayrıca bu çalışmada halkın yeşil alanlara olan yaklaşımı ve toplumun sosyo-kültürel düzeyinin parkların bakım ve korunmasındaki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EVALUATION OF SOME OF THE PARKS' MAINTENANCE PROBLEMS WITHIN THE BORDER OF IZMIR MUNICIPALITY AND SOLUTION PROPOSALS TAHERÎ, Mohammad Reza Master Thesis, Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Tanay BİRİŞÇİ YILDIRIM February 200 1, 1 3 7Pages In this research, at three example areas in Izmir city, some of the parks' maintenance problems within Izmir Metropolitan Municipality border have been studied and examined. The maintenance problems of the living and non-living equipment have been observed in İnciraltı recreation area, Karşıyaka Olof Palme Park and Bornova Aşık Veysel Park. In the research, the importance, function and standards of the open and green areas have been explained. Then, Izmir city center's natural, cultural and social-economics aspects with the public improvements' development and conditions have been examined as the research area. In conclusion of the research there are some problems such as irrigation, drainage, pruning, fertilizing, maintenance of the grassed areas, also the planting design and selection of the plant species are usually performed in an unconscious way. For these problems some solving proposals have been suggested. Also in this study, the approach of the public to the green areas and the effect of the public's social-cultural level's to the parks' maintenance and protection have been examined.