Saruhanlı (Manisa) kentsel dış mekanlarının yeterliliği ve geliştirilme olanakları üzerine araştırmalar
Research on the capability of Saruhanlı (Manisa) urban outdoor spaces and their developmental strategies
- Tez No: 114104
- Danışmanlar: PROF. DR. M. BÜLENT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent, kent kalitesi, kentsel alan, kentsel dış mekan, Urban, Urban quality, Urban area, Urban outside sites
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Günümüzde insanların büyük çoğunluğu yaşamlarını, koşullan her geçen gün kötüleşen kentsel ekosistemlerde sürdürmek zorunda kalmaktadır. Bu durum kent insanının rekreasyon gereksinmesinin hızla çoğalmasına neden olmaktadır. Çoğalan bu gereksinmenin kısa sürede ve kolayca giderilmeye çalışıldığı en önemli alanlar; kentsel dış mekanlardır. Bu çalışmada; kent kalitesini arttırma yönünde, Saruhanlı kentsel dış mekanlarının nicelik ve nitelikleri belirlenerek, geliştirilme olanakları ortaya konulmuştur. İnsanın giderek, toplumun iç ve dış mekana özgü birçok fonksiyonunun yer aldığı, ortak kullanıma açık kentsel alanlar, çok çeşitli işlevler yüklenirler. Rekreasyonel işlev başta olmak üzere, toplanma, dağılma, ulaşım, kent ekolojisine katkı, estetik ve simgesellik gibi işlevlere sahip olan kentsel dış mekanlar, kentlerin en önemli yaşama ve soluklanma alanlarıdır. Bu alanların nitelik ve nicelik yönünden yeterliliği yada yetersizliği kent kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir. Ülkemizde hemen her kentsel yerleşim alanında olduğu gibi Saruhanlı kendi de insan onuruna yaraşır kentsel dış mekanlar yönünden yeterli düzeyde değildir. Saruhanlı kent kalitesini arttırma yönünde, kentsel dış mekanlarının nitelik ve nicelik yönünden geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Nowadays a great majority of people have to carry on their living in urban ecosystem which increasingly deteriorates. This situation causes the recreation needs come on to increase rapidly. Urban outside sites are the areas where these heeds to be removed effortless and promptly. In this study; the development possibilities of urban sites in Saruhanli are examined aud interior exterior properties are investigated. Urban outside sites, on the zotiole, brings many functions of humans into being and puts into effect in many respects, since they are open-publi areas. Urban outside sites have lots of apportunities regarding living quality and health; such being the case; in respect of recreational functionaliyt, gathering, transportation, urban ecology, aestetbics and symbolism, they are of great importance. Being apropriate or not, in regard of the aforementioned functions, effects the urban quantity for sure. As the same problem areas in Saruhanli, similar to the other urban livings, doesn't have enough urban outside sites in numbers and quality. Saruhanli needs to be developed by means of quality and quantity that must be increased in the days to come.