İzmir ili içme suyu dağıtım şebekesinin kuzey kaynaklarıyla beslenen kısmında yersinia enterocolitica ve aeromonas hydrophila aranması
Detection of yersinia enterocolitica and aeromonas hydrophila in various areas feeding with north springs of İzmir city drinking water distribution system
- Tez No: 114112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RENGİN ELTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophila, Mikrobiyolojik kalite, İçme suyu, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophila, Microbiological quality, Drinking water
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
V ÖZET İZMİR İLİ İÇME SUYU DAĞITIM ŞEBEKESİNİN KUZEY KAYNAKLARIYLA BESLENEN KISMINDA Yersinia enterocolitica VE Aeromonas hydrophila ARANMASI ÖZDEMÎR CEYLANER, Fidan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Rengin ELTEM Ekim 2001, 134 pages İzmir İli içme suyu şebekesinin kuzey kaynaklarıyla beslenen bölümündeki çeşitli semtlerden alınan toplam 380 su numunesinde Yersinia enterocolitica ve Aeromonas hydrophila aranmıştır. Bunun yanısıra toplam heterotrofik bakteri, toplam koliform ve fekal koliform sayıları belirlenerek, her bir içme suyu numunesinin kalıntı klor konsantrasyonları da saptanmıştır. Yersinia enterocolitica araştırılması iki aşamalı zenginleştirme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Seçici besiyeri olan“CİN Agar”kullanılarak izolasyon yapılmıştır. Aeromonas hydrophila izolasyonu için ise seçici besiyeri olan“Aeromonas Medium Base”kullanılmıştır. Elde edilen izolatların tanıları Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (1984) ve Prokaryotes (1992)'e göre yapılmıştır. İncelenen numunelerden izole edilen 1 1 izolat Yersinia enterocolitica (% 3), 3 izolat Aeromonas hydrophila (% 0,8) olarak tanımlanmıştır içme suyu yönetmeliği göre 24 adet numune toplam heterotrofik bakteri sayısı ve 17 adet numune de toplam koliform sayısı standartlarının üstünde bulunmuştur. Bunlardan 3 adet numune her iki kriter açısından da standartlara uygun değildir. Uygulanan klor konsantrasyon aralığı 0,3-1,00 ppm. olarak belirlenmiştir. Genellikle klor miktarı yüksek olan bölgelerden alınan numunelerde içme suyu yönetmeliğine uygunluk gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETECTION OF Yersinia enterocolitica AND Aeromonas hydrophila IN VARIOUS AREAS FEEDING WITH NORTH SPRINGS OF İZMİR CITY DRINKING WATER DISTRD3UTION SYSTEM ÖZDEMİR CEYLANER, Fidan Msc in Biology Department Supervisor: Assoc.Doc. Dr.Rengin ELTEM October, 2001, 134 pages In this study, Yersinia enterocolitica and Aeromonas hydrophila were searched in 380 water samples taken from various areas feeding with north springs of İzmir city drinking water distribution system. Also, total heterotrophic bacteria, total coliform, fekal coliform counts and free residual chlorine concentrations of each drinking water samples were determined. Yersinia enterocolitica reseach was done by using two step enrichment method. Isolation was carried out by using CIN agar, which is a selective medium. Aeromonas medium base, which is also a selective medium, was used for isolation of Aeromonas hydrophila. Identification of isolates was done according to Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (1984) and Prokaryotes (1992) 1 1 of the isolates and 3 of the isolates from investigated samples were identified as Yersinia enterocolitica (3%) and Aeromonas hydrophila (0,8%), respectively. With respect to total heterothrophic bacteria and total coliform bacteria, 24 of 380 water samples and 17 of 380 water samples were not acceptable according to the Turkish Potable Water Regulation, respectively. In addition to these results, 3 of these water samples were not acceptable for both criteria. Residual chlorine concentration in distribution system were in the range of 0,3- 1,00 ppm. Generally, the samples taken from areas with high chlorine concentration were acceptable according to the Turkish Potable Water Regulation.