An implementation of helpdesk management system for Botaş as a component of e-business
E-iş bileşeni olarak botaş için geliştirilen kullanıcı yardım masası yönetim sistemi uygulaması
  1. Tez No: 114131
  2. Yazar: OĞUZ DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpanlara Ayırma, Quadratic Sieve, MPQS, Sieving, Kısmi bağıntılar, PVM, LIP, Factorization, Parallel, Quadratic Sieve, Multiple Polinomial Quadratic Sieve, MPQS, Sieving, Partial relations
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET PARALEL ASAL ÇARPANLARA AYIRMA Savaş ARAN Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Uluslararası Bilgisayar Anabilim Dalı Proje Yöneticisi : Doç. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ Eylül 2001, 29 Sayfa Günümüzde kullanılan kamusal-anahtarlama (public-key) kripto sistemlerinden pek çoğunun güvenliği (örneğin RSA) bu algoritmalarda kullanılan büyük sayıların çarpanlarının bulunamamasına bağlıdır. Bu nedenle çarpanlara ayırma algoritmaları pratikte çok önem kazanmıştır. Bu projede çarpanlara ayırma algoritmaları ve bunların paralelleştirilmesi ele alınmıştır. Konu ile ilgili yaklaşımlar özetlenmiş ve ayrıca Multiple Polinomial Quadratic Sieve (MPQS) algoritması paralelleştirilerek kodlanmıştır. Bu kod, PVM (Parallel Virtual Machine) ortamında ve LIP (Long Integer Package) kütüphanesi kullanılarak C programlama dilinde yazılmıştır. Geliştirilen paralel kod 1, 2, 4 ve 8 makine üzerinde çalıştırılarak 30, 40 ve 50 ondalık basamaklı çarpanlarına ayrılması zor sayılar için ölçümler alınmış, hızlanma (speedup) ve verimlilik (efficiency) değerleri elde edilmiştir. Çıkan sonuçlar karşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PARALLEL INTEGER FACTORIZATION Savaş ARAN MSc, International Computer Institute Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Emin DALKILIÇ September 2001, 29 Pages Today, the security of many public-key crypto systems (such as RSA) depend upon the intractability of the integer factorization problem. Therefore, integer factorization algorithms are very important in practice. In this project, integer factorization algorithms and parallelization of these algorithms are considered. The related works on the subject are reviewed and also Multiple Polinomial Quadratic Sieve (MPQS) algorithm is parallelized and coded. This parallel code was written in C programming language by using PVM (Parallel Virtual Machine) and LIP (Long Interger Package) libraries. The developed parallel code was run on 1, 2, 4 and 8 machines and measurements were taken for 30, 40 and 50 decimal digit hard numbers. Using these measurements, speedup and efficiency figures are obtained. The results obtained were compared.