Antalya ilinde örtüaltı karanfil yetiştiriciliğinde batı çiçek thripsi Frankliniella occidentalis (pergande) (Thysanoptera: Thripidae)'nin önemi ve kimyasal savaşının geliştirilmesi üzerinde araştırmalar
Studies on importance of western flower thrips Frankliniella occidentalis (pergande) (Thysanoptera: Thripidae) and development of chemical control on carnation in greenhouse conditions in Antalya
  1. Tez No: 114137
  2. Yazar: ONUR KEÇECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN MADANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karanfil, Frankliniella occidentalis, örtüaltı, Carnation, Frankliniella occidentalis, greenhouse
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Antalya ilinde karanfil üretimi yapılan örtüaltı alanlarda Frankliniella occidentalis'in populasyon gelişiminin ve kimyasal savaşımına yönelik bazı denemelerin yapıldığı bu çalışma Haziran 1999- Mayıs 2000 tarihleri arasında yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre F. occidentalis sonbahar ve ilkbahar aylarında hava sıcaklığı ve karanfil bitkisi'nin vejetasyonuna bağlı olarak populasyonu artmaktadır. Kimyasal savaş denemelerinde yapraktan uygulanan abamectin, chlorfenpayr ve methiocarb'ın ortalama etki oranları sırasıyla % 50.65, % 59.36 ve % 61.48 olarak saptanmıştır. Topraktan uygulananVI imidaclorpid, fipronil ve acephate'in ortalama etki oranları ise sırasıyla % 61.64, % 52.28 ve % 49.48 olarak bulunmuştur. Kimyasal savaşın diğer yöntemlerle birlikte uygulanması halinde söz konusu zararlıya karşı savaştaki başarı oranı artabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between June 1999 and May 2000 in Antalya. In this study, some experiments were done on population density and chemical control of Frankliniella occidentalis on carnation in greenhouse conditions in Antalya. According to results, the population of F. occidentalis increase in autumn and spring depending on weather conditions and vegetation of carnation. In chemical control studies, the average efficacy of abamectin, chlorfenpayr and methiocarb were recorded as % 50.65, % 59.36 and % 61.48 in foliar application. The average efficacy of imidaclorpid, fipronil and acephate were recorded as % 61.64, % 52.28 and % 49.48 in drip-irrigation application.VIII In order to improve the achivement of F. occidentalis control, chemical control should be combined together with other control methods.