Elektrolit ilavesinin anyonik boyarmaddelerle boyamaya etkisi üzerine bir araştırma
A Research on the effects of electrolyte addition to dyeing with anionic dyestuffs
  1. Tez No: 114138
  2. Yazar: İLHAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Selüloz boyamacılığı, direkt boyarmaddeler, reaktif boyarmaddeler, elektrolitler, iyon ölçümü, iletkenlik, Cellulosics dyeing, direct dyestuffs, reactive dyestuffs, electrolytes, ion determination, conductivity
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
V ÖZET ELEKTROLİT İLÂVESİNİN ANYONİK BOYARMADDELERLE BOYAMAYA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZEN, İlhan Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abbas YURDAKUL Şubat 2001, 137 Sayfa Selüloz liflerinin direkt ve özellikle reaktif boyarmaddelerle boyanmasında çok fâzla miktarda elektrolit kullanılmaktadır. Elektrolitler boyarmadde alımım arttırdığı için bunların kalitesi, boyamada renk verimini yalandan etkilemektedir. Bu çalışmada, 18 adet (11 NaCl, 7 Na2S04) farklı kalitede tuz kullanılarak bunların içerdiği iyonların, nem miktarının, pH' sının, iletkenliğinin renk verimini, sürtme haslıklarım ve eğilme dayanımını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Boyama renk veriminin değerlendirilmesinde standart olarak, sodyumklorür kaliteleri için Merck NaCl, sodyumsülfat kaliteleri için Merck Na2S04 kullanılmıştır. Ayrıca kullanılan tüm tuzların (1-18) birbiriyle karşılaştırılabilmesi için Merck NaCl standart olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE EFFECTS OF ELECTROLYTE ADDITION TO DYEING WITH ANIONIC DYESTUFFS ÖZEN İlhan MSc in Textile Eng. Supervisor : Prof. Dr. Abbas YURDAKUL February 2001, 137 pages A substantial portion of electrolyt is used in dyeing of cellulosic fibers with direct and especially reactive dyestuffs. Since electrolytes improve taking up of dyestuffs, their quality affects colour yield of dyeing. In this study 18 salt (11 NaCl, 7 Na2S04) in different qualities are used. Then, to what extent their ions, humidity range, pH and conductivity affect colour yield, colour fastness to rubbing and bending strength are investigated. For NaCl quality Merck NaCl, for Na2SC«4 quality Merck Na2SC«4 is used as standards for the evaluation of colour yield in dyeing. Furthermore, in order to make a comparison among all the salt qualities used in dyeing, Merck NaCl is accepted as standard.