Güneş enerjili absorpsiyonlu bir iklimlendirme ünitesinin geliştirilmesi
Modelling of a solar operated absorption air conditioning system
  1. Tez No: 114139
  2. Yazar: ÖZAY AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Absorpsiyonlu ısı pompası, soğutma, ısıtma, ekserji, LiBr-H2O, birinci yasa, ikinci yasa, Absorption heat pump, cooling, heating, exergy, LiBr-H20, first law, second law
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET GÜNEŞ ENERJİLİ ABSORPSİYONLU BİR İKLİMLENDİRME ÜNİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ AKDEMİR, Özay Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali GÜNGÖR Ocak 2001, 115 sayfa Termodinamiğin ikinci yasa analizinin birinci yasayla birleştirilmesi, enerji niteliğinin sistem veya prosesteki enerji miktarında göz önüne alınmasını sağlamaktadır. Detaylı yapılan bir termodinamik analiz, sistem ve bileşenlerinin geliştirilmesine öncülük etmektedir. Böylece, absorpsiyonlu sistemlerin geliştirilmesinde ve değerlendirilmesinde de bu analizlerin yapılması yararlı olmaktadır. Bu tezde LiBr-H20 akışkan çifti kullanılan tek kademeli absorpsiyonlu bir sistemin detaylı termodinamik analizi yapılmış ve sistem için sonuçlar verilmiştir. Dünyada enerji kıtlığı sonucunda çevresel kontrollü güneş enerjisinin kullanımı bilimsel literatürlerde daha çok ilgi çekmektedir. Maksimum soğutma yüklerinde güneş enerjisinin yaklaşık ihtiyacı karşılayabilmesinden dolayı, güneş enerjili iklimlendirme sistemleri özellikle cazibelidir. Bu çalışmada güneş enerjisinin absorpsiyonlu sistemlerde kullanımı ele alınmış ve sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT MODELLING OF A SOLAR-OPERATED ABSORPTION AIR CONDITIONING SYSTEM AKDEMİR, Özay MSc in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali GÜNGÖR January 2001, 115 pages Thermodynamic second-law analysis combined with first law analysis gives a premium to consideration of the quality of energy over the quantity involved in a process or a system. A detailed thermodynamic analysis leads the way to improve thermal systems and their components. Thus, this analysis can be applied as a useful tool for evaluation and improvement of absorption systems. In this thesis, a detailed thermodynamic analysis of a single-effect absorption cycle using lithium- bromide water as working fluid pair has been studied and numerical results for the cycle are tabulated. As a result of the projected world energy shortage the use of solar energy for environmental control is receiving much attention in the engineering sciences literature. Air conditioning is a particularly attractive application for solar energy because of the near coincidence of peak cooling loads with the available solar power. In this thesis, the possibility of using solar energy to power absorption system is discussed and the results tabulated.