Semi gemini, gemini, monomerik surfaktantlar ve C.I.reactive red 239 ile etkileşimleri
Semi gemini, gemini, monomeric surfactants and their interaction with C.I. reactive red 239
- Tez No: 318338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİDE AKBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Semi gemini surfaktant, gemini surfaktant, konduktometrik yöntem, tensiyometrik yöntem, spektrofotometrik yöntem, boyarmadde, bağlayıcı grup, kraft sıcaklığı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada laboratuarımızda sentezlenen Semi Gemini 10-1-10, 12-1-12 ve 16-1-16, Gemini 12-2-12 ve 16-2-16 surfaktantlar karakterize edildi. Bu surfaktantların ve bu çalışmada kullanılan diğer monomerik katyonik surfaktantlar DTAB ve CTAB'nin kritik misel konsantrasyonları (KMK), misel iyonlaşma dereceleri (?) ve miselleşme Gibbs serbest enerjileri (?G0mis) iletkenlik ve yüzey gerilimi ölçümlerinden tayin edildi. Semi gemini ve gemini surfaktantlar için bulunan KMK değerleri incelendiğinde hidrofobik alkil zincir uzunluğu etkisinin bağlayıcı gruptan daha önemli olduğu görüldü.C.I. Reactive Red 239 boyarmaddesi karakterize edildikten sonra semi gemini, gemini ve monomerik surfaktant çözeltileriyle olan etkileşimleri incelendi. Anyonik boyanın molar konsantrasyonu 5.10-5M olarak sabit tutulurken, surfaktantların molar konsantrasyonları KMK değerlerinin altında ve üzerinde alındı. Bu şekilde oluşturulan surfaktant-boya karışımlarının analizleri spektrofotometrik, konduktometrik ve tensiyometrik yöntemlerle yapıldı.10-1-10, 12-1-12, 16-1-16 semi gemini surfaktantların, 12-2-12, 16-2-12 gemini surfaktantların ve CTAB, DTAB monomerik surfaktantlarının saf halde kraft sıcaklıkları konduktometrik olarak bulundu. Daha sonra bu surfaktantların her birine değişik konsantrasyonlarda NaCl ilave edilerek, kraft sıcaklığına elektrolit etkisi incelendi. Surfaktantların kraft sıcaklıklarının elektrolit ilavesi ile azaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study the semi gemini 10-1-10, 12-1-12 and 16-1-16, gemini 12-2-12 and 16-2-16 surfactants that have been synthesized in our laboratory have been characterized. The critical mycelial concentration (KMK) of these surfactants and the critical mycelial concentration of the other monomeric cationic surfactants DTAB and CTAB that have been used in this study and their mycelial ionization degree and their mycelial Gibbs free energy (?G0mis) have been determined from their conductivity and their surface tension measurements.After the characterisation of C.I. Reactive Red 239 coloring agent, its interaction with semi gemini, gemini, and monomeric surfactant solutions have been examined. The molar concentration of the anionic color has been kept stable at 5.10-5M and the molar concentration of the surfactants have been taken under and over their KMK values. The surfactant-color mixtures that have been generated in this way have been analysed by means of spectrophotometric, conductometric, and tensiometric methods.The 10-1-10, 12-1-12, 16-1-16 semi gemini surfactants, 12-2-12, 16-2-16 gemini surfactants and DTAB, CTAB monomeric surfactants were analysed and their krafft temperatures in their pure state have been found as conductometric. Afterwards, to each of these surfactants varying degrees of NaCl concentration have been added and their electrolyte effect to the krafft temperature have been examined. It was determined that the krafft temperature of the surfactants decreased by the addition of the electrolytes.This dissertation was presented in 2012 as 184 pages.Key words : Semi gemini surfactants, gemini surfactants, conductometric method, tensiometric method, spectrophotometric method, coloring agent, connective group, krafft temperature.