Küresel grafitli dökme demirlerde porozite oluşumunun araştırılması
An investigation about porosity formation at ductile iron castings
  1. Tez No: 114174
  2. Yazar: ÖNDER ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BALDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Porozite, Küresel Grafitli Dökme Demir, Besleyici tasarımı, Porosity, Ductile Iron Casting, Nodular Iron Casting, Feeder design u
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz Dökümlerde oluşan poroziteye, genel olarak çözünmüş gazlar ile sıvı ve katı metal yoğunlukları arasındaki fark nedeniyle oluşan çekinti sebep olmaktadır. Bu etkenler ayrı ayrı porozite oluşturabildiği gibi, birlikte de poroziteye sebep olabilmektedirler. Küresel grafitli dökme demirlerin katılaşma sırasında oluşan grafit genleşmesi nedeniyle, porozite hataları, diğer çeşit dökümlere göre daha fazla görülmektedir Bu tezde, küresel grafitli dökme demirlerde porozite oluşumu hakkında genel bilgi verilmiş olup, bu bilgiler ışığında T-kesitli GGG40 küresel grafitli dökme demir parçada oluşan porozite miktarını azaltma amacıyla çalışmalar yapılmıştır. Porozite oluşumunu önleme konusunda çalışılan parametreler, kalıp mukavemeti, kalıp malzemesi, besleyici etkisi, yolluk çeşidi, ped kalınlığı ve tipleridir. Yapılan deneyler ile, üzerinde çalışılan T-kesitli GGG40 küresel grafitli dökme demir parçada yaklaşık %6.5'e kadar hurdaya sebebiyet veren porozite hataları azaltılarak, porozite kaynaklı hurdanın %1'in altına çekilmesi amaçlanmıştır. Üzerinde çalışılan parça daha önce, yaş kum kalıp, besleyici yolluk, 10 mm kalınlığında ekzotermik karakterli ped kullanılarak üretilmekte iken; bu çalışmada yaş kum kalıp, meme yolluk, 10 mm kalınlığında yalıtkan karakterli ped kullanılması ve kalıbın alkollü boya ile boyanıp yakılarak kurutulması suretiyle mukavemetinin arttırılmasıyla istenilen amaca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Porosity in castings is generated by the evolution of dissolved gases and shrinkage created by density differences between liquid and solid metals. Though both effects can create porosity individually, they can also create porosity defects in cast metals together. The porosity in ductile iron castings occur more than the other types of castings due to different characteristics of solidification of ductile iron. In this work, the formation of porosity in ductile iron castings is reviewed. In addition, the possibility in reducing the porosity formation in a T-sectioned GGG40 ductile iron castings is investigated. The parameters studied in reducing the porosity level are as follows: Mold strength, mold materials, feeder effect, gating types, ped types and ped thickness. The purpose of this study is to reduce the porosity defects which causes approximately 6.5% scrap metal for T-sectioned GGG40 ductile iron castings below than 1% of scrap metal. The present work thus emphasizes the production of casting by using green sand mold, ingate-gating, isolated characteristic ped with 10 mm thickness and increase of the strength of the mold as opposed to the current traditional method that suggests production of the casting by using green sand mold, feeder-gating and exothermic characteristic ped with 10 mm thickness.