Genel relativite çerçevesinde evrenin plazma yapısı ve evrimi
Plasma structure of universe and evolution in the context of general relativity theory
  1. Tez No: 114237
  2. Yazar: İSMAİL AYKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmik Plazma, İdeal Akışkan, Einstein alan denklemleri, Bianchi Tipi Modeller, Kozmik Microdalga Fon Anizotropisi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
oz Bu tezde evreni dolduran ve kozmik plazma olarak adlandırılan bir ideal akışkanın manyetik alanın varlığında davranışını ve kozmolojik özellikleri incelenmektedir. Bu amaçla, Marder metriği ile tanımlanan bir evreni dolduran manyetize olmuş ideal akışkandan oluşan kozmik plazma madde dağılımı için Einstein alan denklemleri elde edilerek çözümler aranmıştır. Manyetik alan x-ekseni boyunca üretilmiş olan elektrik akımından kaynaklanmaktadır. Elde edilen modelde kozmik genişleme, o\. shear tensörünün özdeğeri a\ ile orantılı olarak alınmıştır. Ayrıca, manyetik alanın varlığında ve yokluğunda kozmik plazmanın davranışı ve diğer fiziksel özellikleri de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, behaviour and cosmological features of a perfect fluid, filled universe and called as a cosmic plasma, have been examined at the existance of magnetic field. For this aim, Einstein's field equations was solved by obtaining these equations for distribution of cosmic plasma matter which is existing from magnetized perfect fluid filled the universe defined by Marder metric. Magnetic field sourced from elektric current wich is produced through x-axis. In the obtained model, it was assummed that cosmic expansion is proportional with eigenvalue aj of o^ shear tensor. Furthermore, behaviour and other physical features of cosmic plasma were discussed at the existance and absence of magnetic field. Key Words : Cosmic Plasma, Perfect Fluid, Einstein 's Field Equations, Bianchi Type Models, Cosmic Microwave Background Anisotropy. n