Elektromanyetik alanın oksidatif DNA hasarı üzerine etkisi
The Effect of electromagnetic fields on oxidative DNA damage
  1. Tez No: 114258
  2. Yazar: SERKAN İŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, DNA hasarı, oksidasyon, serbest radikal, askorbik asit, Electromagnetic fields, DNA damage, oxidation, free radicals, ascorbic acid II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz Elektromanyetik Alanın Oksidatif DNA Hasarı Üzerine Etkisi Elektromanyetik alanın biyolojik etkileri hakkında bir çok yayın bulunmaktadır ve bu olgunun teorik olarak açıklanmasına dair bir çok girişimde bulunulmaktadır. Düşük düzeydeki 50/60 Hz frekanslı elektromanyetik alana maruz kalmanın yüksek gerilim hatlarına yakın çevrelerde yaşayan çocuklarda veya elektromanyetik alana maruz kalarak çalışmakta olan insanlarda görülen lösemi gibi kanserleri de içine alan bir takım hastalıklara dair riskleri artırdığı bazı epidemiyolojik çalışmalar sonucunda ileri sürülmüştür. Bu çalışmada, askorbik asitin oksidasyonu ile oksidatif stres oluşturulmuş ve 50 Hz, 0.3 mT değerindeki elektromanyetik alanın oksidatif DNA hasarı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, oldukça düşük frekanslı elektromanyetik alanın, oksidatif strese dayalı DNA hasarını artırdığını göstermiş ve daha önce yapılmış bir takım çalışmalarda ileri sürülmüş olan elektromanyetik alanın serbest radikallerin derişimini ve yarı ömür süresini artırdığına dair düşünceleri desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Electromagnetic Fields on Oxidative DNA Damage There are many reports about the biological effects of electromagnetic fields and there have been many attempts to develop a theoretical explanation of this phenomenon. Some epidemiological studies have suggested that exposure to ambient, low-level 50/60 Hz electromagnetic fields increase risk of disease including cancer such as leukemia among children who live close to power lines or among men whose jobs expose them to electromagnetic fields. In this study, oxidative stress was formed by the oxidation of ascorbic acid and the effect of 50 Hz, 0.3 mT electromagnetic fields on the oxidative DNA damage has been investigated. The results of the study showed that extremely low-frequency electromagnetic fields enhanced the effect of oxidative stress on DNA damage and supported the idea obtained from the previous studies on an increasing effect of electromagnetic fields on the concentration and the life-time of free radicals.