Sicim (string) akışkan kaynaklı bazı kozmolojik modeller
Some cosmological models with cosmic string fluid
- Tez No: 114259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kozmik Sicim (String) Akışan, Einstein alan denklemleri, Bianchi Tipi Modeller, Kozmik Microdalga Fon Anizotropisi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
oz Bu gün kozmolojik modeller, gözlenen evreni büyük ölçekte homojen ve izotrop kabul ederek kurulmaktadır. Bununla beraber bir çok çalışmada madde ideal akışkan olarak varsayılmaktadır. Fakat bazı problemler bu kabuller ile tam olarak açıklanamamaktadır, örneğin, bu modeller mevcut kozmik fon ısınmamda gözlenen anizotropiyi açıklamakta yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada, evrenin ilk çağlarında meydana gelen faz geçişleri sırasında ortaya çıktığına inanılan kozmik sicimlerden oluşan bir sicim akışkan ile dolu homojen fakat anizotrop bir evreni tanımlayan ve Marder metriği olarak bilinen Bianchi Tipi I metrik için Einstein alan denklemleri, bu denklemlere çözümler ve çözümlerin fiziksel özellikleri ile birlikte asimptotik davranışları incelenmektedir. Çözümlerde, uzay-zamanın eğrilik kaynağı olarak 1 -boyutlu nesneler olan kozmik sicim akışkan için enerji momentum tensörü kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, cosmological models have been constructed by adopting observed universe as homogeneous and isotropy at the global scale. However, in many study, matter has been assumed as a perfect fluid. But, some problems can not be exactly explained by these adoptions. For example, these models are insufficient to explain observable anisotropy in the cosmic background radiation. In this study, exact solutions of Einstein's field equations are obtained for Bianchi Type I, homogeneous but anisotropy and known as a Marder metric, filled with string fluid existing from cosmic string which occurred during the phase transition at the very early stages of the universe. Also, physical and asymptotic behavior of these solutions have been studied. In the obtained solutions, the energy-momentum tensor is used for the cosmic string fluid, 1-dimentional objects, as curvature source of the space-time. Key Words : Cosmic String Fluid, Einstein's Field Equations, Bianchi Type Models, Cosmic Microwave Background Anisotropy. n