Geri Dön

Mikroişlemciler ile elektronik sistemlerin kontrol edilmesi

Electronic systems control with microprocessor

  1. Tez No: 114260
  2. Yazar: ERKAN BAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ SALAHLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 110

Özet

öz Günümüzde elektronik sistemlerin insan hayatındaki önemi herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Elektroniğin en önemli konularından birisi olan mikroişlemciler gün geçtikçe önemini daha da arttırmakta hemen hemen tüm elektronik sistemlerin içine girmektedirler. Aynı zamanda sürekli gelişen teknolojiye uygun olarak üretici firmalar farklı ve gelişmiş modellerde mikroişlemci ve mikrodenetleyici çeşitlerini piyasaya sürerek bu süreci hızlandırmaktadır. Bu nedenle değişen teknolojiye ayak uydurmak, daha ekonomik ve güvenilir sistemlerin tasarımını gerçekleştirmek için çok geniş bir ürün yelpazesine sahip mikroişlemcilerin, elektronik sistemlerin denetiminde kullanılması, tezimin konusunu oluşturmuştur. Tezimde özet olarak mikroişlemci ve mikrodenetleyici tabanlı sistemlerin temel yapısı ve mikrodenetleyicilerin üstünlükleri anlatılmaktadır. Ayrıca PIC ailesi mikrodenetleyicilerin yapısı olabildiğince konu bütünlüğünü bozmadan ayrıntılı bir biçimde anlatılacak, devre tasarımı yaparken yazılım ve donanım yönünden uyulması gereken kurallardan bahsedilecektir. Aynı şekilde konu bütünlüğünün sağlanması amacıyla PIC ailesi mikrodenetleyicilerin PIC16C7X ve PIC16F8X serileri temel alınarak bu serilerden olan PIC16C72 ve PIC16F84 mikrodenetleyicileri örnek olarak verilecek ve PIC ailesinden diğer mikrodenetleyicilerin farklı özelliklerinden yeri geldikçe bahsedilecektir. Ayrıca PIC lerin kullanım alanlarına örnekler verilip, Uygulama olarak PIC 16F84 kullanarak bir robot kolu tasarımı gerçekleştirilerek Mikroişlemci tabanlı Mikrodenetleyicilerin.Elektronik sistemlerdeki uygulama alanlarına örnek olarak sunulacaktır. Bu tezde karşılaşılacak zorluklardan biri hiç şüphesiz yabancı dildeki kelimelere karşılık gelen Türkçe kelimelerin seçimidir. Bu nedenle olabildiğince yabancı terimlerin karşılığı Türkçe olarak verilmeye çalışılacak, anlam kayması olan durumlarda ise özgün terimler kullanılacaktır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT The electronic systems are know to be very important in human life in the present. One of the most important subjects processes increase their importance more than usual day by day And nearly fo into the all electronic systems. At the same time the producer companies speed this process up that appropriate for continual developing tecndogy by going out the sorts of diffrent and matured models. Because of this to keep in step with the chanping tecnolopy,to conceive more economic and reliable systems,to use the microprocessors which have a lexpansive products, in the electronic systems control,are the subjects of my thesis. In my thesis, the main structure of microprocessor and microconroller base systems and superiority of microcontrollers are narrated as a summary. Also the structure of pic family mikrocontrollers will be narratted comletely without spoiling the main idea and the rules willbe mentioned which must be obeyed abouy softwore and hardwore and making circuit conceiving. Besides for providing the integrity of the subject,by tolcing the basic series of PIC16C7X and PIC16F8X PIC16C72 and PIC16F84 microcontroller will be given as examples and diffrent features of the other microcontrollers that are from PIC family will be mentioned, if it is necessary. Besides some examples about the using area of thePIC's will be given,as an application by using PIC 16F84 a robot arm conceiving wiil be done, microcontroller's which are based on microroccesor will be presented as an example on using areas. In this thesis one of the diffculties that we are going to be face off certainly the word of the foreing language and the turkish meanibys of them. Because of this the toreing meanings of the words will be tried to give in to Turkish, if there is a semantic chance the original terms will be used.

Benzer Tezler

  1. Dijital kontrol sistemlerinde dayanıklılık analizi

    Robustness analysis of digital control systems

    YASİN KARATAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİnönü Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. NUSRET TAN

  2. FPGA'lerle mikroişlemci tasarımı ve gerçekleştirilmesi

    Designing and implementing microprocessor using FPGA's

    FEHMİ KAZANCI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. AHMET DERVİŞOĞLU

  3. Kablosuz bağlantı ile aktarılan kesintisiz güç kaynağı parametrelerinin gösterge edilmesi

    Displaying uninterruptible power supply parameters transferred by wireless connection

    SÜNDÜZ BEYZA ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiGazi Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM SEFA

  4. Mini autoclave system for composite curing process

    Kompozit malzeme kürleme süreci için mini otoklav sistemi

    MEHMET ÇAKICI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT ERGENÇ

  5. Reducing in-vehicle communication overload and enhancing efficiency in autonomous and electrical vehicles

    Otonom ve elektrikli araçlarda araç içi iletişim yükünü azaltma ve etkinliğini artırma

    YUNUS KAĞAN ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET CANSIZ