Akut miyokard enfarktüs geçiren kişilerde apolipoprotein E polimorfizmi ile chlamydia pneumoniae taşıyıcılığı arasındaki korelasyonun belirlenmesi
The Determination of correlation between chlamydia pneumoniae portering and apolipoprotein E polymorphism in patients with acute myocardial infarction
- Tez No: 114261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Akut miyokard enfarktüs, kardiyovasküler hastalıklar, Chlamydia pneumoniae, apolipoprotein E, Acut myocardial infarction, cardiovascular diseases, Chlamydia pneumoniae, apolipoprotein E. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz Akut Miyokard Enfarktüs Geçiren Kişilerde Apolipoprotein E Polimorfizmi ile Chlamydia pneumoniae Taşıyıcılığı Arasındaki Korelasyonun Belirlenmesi. Chlamydia pneumoniae'^ karşı gelişen antikorlar ile akut miyokard enfarktüs ve ateroskleroz arasında ilişki olduğu seroepidemiyolojik çalışmalarla saptanmıştır. Son yıllarda, koroner arterlerde oluşan aterom plaklarda, Chlamydia pneumoniae 'nın varlığı gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında, akut miyokard enfarktüs geçiren kişilerde, Chlamydia pneumoniae taşıyıcılığı ile APOE polimorfizmi arasındaki olası bir korelasyon araştırılmıştır. Hasta ve kontrol grubu bireylerinden alınan serum örneklerinde, Chlamydia pneumoniae IgG antikorları, ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. APOE polimorfizmleri, RFLP tekniği kullanılarak saptanmıştır. Ayrıca, çalışma gruplarını oluşturan bireylere bir anket uygulanarak, kişilere ait yaşam tarzı ve belirli alışkanlıklarla, Chlamydia pneumoniae taşıyıcılığı arasında bir bağlantı olup olmadığı da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of The Corelation Between Chlamydia pneumoniae Porteing and Apolipoprotein E Polymorphism, in Patients with Acut Myocardial Infarction. The interaction between antibodies against Chlamydia pneumoniae and patients with AMI and atherosclerosis have been determined by seroepidemiological studies. Recently years, the presence of Chlamydia pneumoniae in atherom plaques at coroner arthers has been shown. In this study, the possible corelation between the presence of Chlamydia pneumoniae antibodies and APOE polymorphism in AMI was investigated. Chlamydia pneumoniae IgG antibodies were detected by the ELISA method in the sera of the subjects. APOE polymorphisms were determined use the RFLP technique. On the other hand, by giving a questionnaire to the subjects, it was investigated if there was a relation between life styles and habits of the subjects and Chlamydia pneumoniae portering.