Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniklerine başvuran 40-65 yaş arası akut miyokard enfarktüsü geçiren kişilerde uyku kalitesinin aritmi gelişmesindeki rolü
The role of sleep quality in the development of arrhythmia in individuals aged 40–65 years who experienced acute myocardial infarction and presented to The Cardiology Outpatient Clinics of Ankara Training and Research Hospital
  1. Tez No: 971123
  2. Yazar: NACİ OĞUZALP DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU YENGİL TACİ, DOÇ. DR. MUSTAFA GÖKHAN VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard enfarktüs, aritmi, uyku, Aritmi-kardiyak, Miyokard enfarktüsü, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Myocardial infarction, arrhythmia, sleep, Arrhythmia-cardiac, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışma, 40–65 yaş arası ST elevasyonlu miyokard enfarktüsü geçiren bireylerde uyku kalitesinin aritmi gelişimiyle ilişkisini ve bu ilişkinin birinci basamakta uygulanabilir basit tarama araçlarıyla saptanabilirliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Son 12 ay içinde STEME geçirmiş 56 hasta ve yaş-cinsiyet uyumlu 56 sağlıklı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Uyku kalitesi PUKİ ile, aritmik aktivite ve kalp hızı değişkenliği (SDNN, SDNNI, rMSSD, pNN50) 24 saatlik Holter EKG ile değerlendirilmiştir. Ek olarak EKG, EKO, biyokimyasal testler ve anket uygulanmıştır. Aritmi riski VEA>240 veya SVEA>100 kriterine göre belirlenmiş, analizler SPSS 22 ile yapılmıştır. Bulgular: Hasta ve kontrol grupları sosyodemografik açıdan benzer bulunmuştur. STEME grubunda sigara kullanımı, QTc/QRS süreleri, sol ventrikül diyastol çapı, troponin T, NT-proBNP ve inflamatuvar belirteçler yüksek; LVEF, SDNN, eGFR ve lipid değerleri düşük saptanmıştır. PUKİ skoru aritmik yükle pozitif, uyku süresi ile negatif ilişkili bulunmuştur. Lojistik regresyonda yüksek PUKİ, yüksek rMSSD ve düşük SDNNI aritmi için bağımsız risk faktörleridir. Sonuç: Uyku kalitesinin bozulması STEME sonrası aritmi riskini belirgin olarak artırmaktadır. Uyku bozukluğu olan hastalarda ventriküler fonksiyon bozukluğu, yeniden şekillenme bulgularında artış ve KHD parametrelerinde azalma gözlenmiş olup, bu durum aritmiye yatkınlığı güçlendirmektedir. Bu nedenle uyku kalitesi düşük STEME hastalarının yüksek riskli grup olarak değerlendirilmesi ve erken dönemde uyku tıbbı ve kardiyoloji uzmanlığı bulunan ileri merkezlere sevk edilmesi önemlidir. Birinci basamakta basit tarama araçlarının kullanılması, uyku bozukluğu saptanan hastaların zamanında yönlendirilmesini kolaylaştırarak ani kardiyak komplikasyonların önlenmesine katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, uyku kalitesinin rutin değerlendirilmesi STEME sonrası aritmi riskinin erken belirlenmesinde pratik ve etkili bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to evaluate the relationship between sleep quality and the development of arrhythmia in individuals aged 40–65 years who experienced ST-elevation myocardial infarction (STEMI), and to determine whether this relationship can be detected using simple screening tools applicable in primary care. Materials and Methods: Fifty-six patients who had experienced STEMI within the last 12 months and 56 age- and sex-matched healthy individuals were included in the study. Sleep quality was assessed using the PSQI, and arrhythmic activity and heart rate variability (SDNN, SDNNI, rMSSD, pNN50) were evaluated with 24-hour Holter ECG. Additionally, ECG, echocardiography, biochemical tests, and a questionnaire were administered. Arrhythmia risk was determined according to the criteria of VEB >240 or SVEB >100, and analyses were performed with SPSS 22. Results: The patient and control groups were similar in terms of sociodemographic characteristics. In the STEMI group, smoking prevalence, QTc/QRS durations, left ventricular diastolic diameter, troponin T, NT-proBNP, and inflammatory markers were higher, while LVEF, SDNN, eGFR, and lipid levels were lower. PSQI scores were positively associated with arrhythmic burden and negatively associated with sleep duration. In logistic regression analysis, higher PSQI, higher rMSSD, and lower SDNNI were independent risk factors for arrhythmia. Conclusion: Impaired sleep quality significantly increases arrhythmia risk after STEMI. In patients with sleep disorders, deterioration in ventricular function, increased remodeling findings, and reduced HRV parameters were observed, all contributing to heightened arrhythmogenic susceptibility. Therefore, STEMI patients with poor sleep quality should be considered a high-risk group and referred early to advanced centers with sleep medicine and cardiology specialization. The use of simple screening tools in primary care can facilitate timely referral of patients with sleep disturbances, thereby contributing to the prevention of sudden cardiac complications. In conclusion, routine assessment of sleep quality provides a practical and effective approach for early identification of arrhythmia risk after STEMI.