İçel (Mersin) bölgesinde yayılış gösteren endemik onosma türleri üzerinde morfolojik, anatomik ve palinolojik incelemeler
Palinological, anatomical and morphological researches on endemic onosma species that distribution in İçel (Mersin)
  1. Tez No: 114295
  2. Yazar: RIZA BİNZET
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NERMİN ORCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Onosma, morfoloji, anatomi, polen, Onosma, morphology, anatomy, pollen u
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Bu çalışmada, İçel (Mersin) yöresinde yayılış gösteren endemik Onosma bracteosum Hausskn. & Bornm. ve Onosma mutabile Boiss. türleri morfolojik- anatomik ve palinolojik yönden incelenerek, türlerin iç ve dış morfolojik özellikleri ile palinolojik özellikleri saptanmıştır. Dış morfolojik incelemelerde; doğal yetişme ortamlarından toplanan türlerin teşhisleri floristik ve sistematik yayınlara dayanılarak belirlenmiş, taze ve kuru örnekler üzerinde gerekli ölçümler yapılmıştır. İç morfolojik çalışmalarda; türlerin kök, gövde ve yaprak kesitleri alınmıştır. O. bracteosum gövde enine kesitte iletim dokusu bir halka oluştururken, O. mutabile 'de sayısı 9-14 arasında değişen demetler oluşturmaktadır. Palinolojik araştırmalarda; her iki türe ait polen preparatları Wodehouse metoduyla hazırlanmış, polenlerin ölçümleri ve diğer morfolojik özellikleri ışık mikroskobu ile incelenerek, mikrofotoğrafları çekilmiştir. Her iki türde de polen tipi syncolporate'dir. O. bracteosum 'da P/E: 1.18 (W), O. mutabile'de P/E: 1.12 (W)'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study; exterior and interior morphological characteristics and the palinological properties of endemic Onosma bracteosum Hausskn. & Bornm. and Onosma mutabile Boiss. have been determined which are collected from İçel (Mersin) region. In the exterior morphological studies; the characteristics of these species collected from their natural growing environment have described according to the floristical-sistematical publications. Necessary measurements have been done on the fresh and dry samples. In the interior morphological studies; the sections have been taken from the species of the roots, stems and leaves. In transverse section; Onosma bracteosum'' s vascular tissue constitutes the ring while the number of vascular bundle of Onosma mutabile is change from 9 to 14. In the palinological studies; the pollen slides were prepared according to Wodehouse methods. Palinological measurements and morphological properties were examined by light microscope and microphotographs were taken. In both species the type of the pollens are syncolporatae. O. bracteosum P/E: 1.1 8(W), O. mutabile P/E: 1.12 (W).