'Eksenel yüke maruz ve içinde yüke dik çatlak bulunan izotropik bir levhada gerilme analizinin incelenmesi'
'Stress analysis of izotropic plate which has a crack in its middle and is under rectangular tensile load to crack'
- Tez No: 114335
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar metodu, izotrop malzeme, çatlak analizi, gerilme analizi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
III ÖZET Yüksek Lisans Tezi EKSENEL YÜKE MARUZ VE İÇİNDE YÜKE DİK ÇATLAK BULUNAN İZOTROPİK BİR LEVHADA GERİLME ANALİZİNİN İNCELENMESİ Bahattin İŞCAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 95 Bu çalışmada, eksenel yüke maruz ve içinde yüke dik çatlak bulunan izotropik bir levhada gerilme analizi yapılmıştır Çalışmada sonlu elemanlar metodu kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde SAP2000 programı kullanılmıştır. Bu çalışma sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş, ikinci bölüm literatür taraması, üçüncü bölümde kırılma mekaniği, dördüncü bölümde sonlu elemanlar metodu hakkındaki genel bilgiler sunulmuş, beşinci bölümde problem tanımlanmış, altıncı bölümde de sayısal uygulamanın SAP2000 programındaki gerilme dağılımları incelenmiştir. Yedinci bölümde sonuçlar yazılmış, sekizinci bölümde sonuçlar değerlendirilip, öneriler yapılmıştır.IV Çalışmada gerilme dağılımlarının hassasiyeti açısından levhanın boyutları küçük alınmıştır. Bu küçük levha sonlu küçük parçalara bölünüp uygulanan yük iki ayrı şiddette, tekil ve düzgün yayılı olarak uygulanmıştır. Uygulanan yükün dışında levhanın malzemesi ve çatlak genişliği de değişken olarak alınmıştır. Levhanın malzemesi Çelik ve pik alınırken diğer parametreler değiştirilerek program çalıştırılmıştır. Bu analizler sonucunda program levhadaki gerilme dağılımlarını diyagram halinde vermektedir. Diyagramlardan çatlağın uç kısımlarında büyük gerilme yığılmaları olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Master Thesis STRESS ANALYSIS OF IZOTROPIC PLATE WHICH HAS A CRACK IN ITS MIDDLE AND IS UNDER RECTANGULAR TENSILE LOAD TO CRACK Bahattin İŞCAN University of Firat Graduate School of Natural and Applied Science Department of Mechanical Engineering 2001, Page:95 In this study, an examination of stress analysis was done on isotropic plate that has a crack in its middle. Stress analysis was doing with finite element method for numerical solution. In the solution, SAP2000 that is a packet program was used. This study is consisting of eight chapters. The first chapter is introduction, the second chapter is literature investigation, in the third chapter there was information about fracture mechanics and in the fourth chapter general information about finite element method was given, in the fifth chapter, the problem was determined. In the sixth chapter stress distribution was practiced and examined numerically in theVI SAP2000 packet program. In the seven chapter, conclusion was written, and in the final chapter, conclusion was discussed, advised and suggestion were given. In this study, for sensitiveness of stress distributions, small dimensions were taken for plate. This small plate was divided to finite small pieces. The applying tension load on the plate was taken as point load and disturbed load in different magnitudes with different materials like steel and cast iron with respect to different crack size. The program was running with respect to this parameter. Finally, the program was giving stress distribution on plate as a diagram. In this diagram, it was seen clearly that there was a big stress distribution at the end of crack. Key Words : Finite element method, isotropic material, fracture analysis, stress analysis.