Keban Baraj Gölü'nün Koçkale bölgesinden yakalanan capoeta trutta'da hepatit A, B, C virüslerinin aranması
Investigation of hepatitis A, B, C viruses in capoeta trutta from Koçkale region of Keban Dam Lake
  1. Tez No: 114374
  2. Yazar: KORAY TUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SARIEYYÜPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Capoeta trutta, Hepatit A, C virüsleri, Capoeta trutta, Hepatitis A, C viruses
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
I ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KEBAN BARAJ GÖLÜ'NÜN KOÇKALE BÖLGESİNDEN YAKALANAN CAPOETA TRUTTA'DA HEPATİT A, B, C VİRÜSLERİNİN ARANMASI Koray TUZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa 21 Bu çalışmada; Elazığ şehir kanalizasyonunun Keban Baraj Gölü'ne boşaltıldığı Koçkale Bölgesi'nin yaklaşık 5 km2'lik alanından farklı zamanlarda yakalanan toplam 300 adet Capoeta trutta balığı Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Laboratuvarlarına getirildi. Makroskobik muayeneleri yapılan bu balıklardan alınan kan örneklerine piyasadan temin edilen hepatit kitlen uygulanarak hepatit B ve C virüsleri arandı. Hepatit A virüsünün varlığı için yapılan testlerde de F. Ü. Fırat Tıp Merkezi Biyokimya Laboratuvarından yararlanıldı. Bu incelemelerde hepatit B virüsünün saptanması için ACON One Step Diagnostic Test kiti ve hepatit C virüsü için ise Immuno Diagnostics kiti kullanıldı. Yapılan bütün testlerde balıklarda hepatit A, B ve C virüsleri bulunamadı.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION OF HEPATITIS A, B, C VIRUSES IN CAPOETA TRUTTA FROM KOÇKALE REGION OF KEBAN DAM LAKE Koray TUZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fish Production and Breeding 2001, Page 21 In this study, a total of 300 Capoeta trutta caught at different times from 5 km2 area of Koçkale region of Keban Dam Lake to where Elazığ city's wastes discharged, were transferred to laboratory in Fisheries Faculty of Fırat University. After macroscopic examination, from the blood taken from fish, hepatitis B and hepatitis C viruses were detected by means of hepatitis kits. Fırat University, Fırat Medical Center was used when searching hepatitis A virüse. During this study, ACON One Step Diagnostic test kit and Immuno Diagnostic kits were used to ascertain hepatitis B and hepatitis C viruses respectively. No any hepatitis viruses were detected in this study.