Keban baraj gölünün Koçkale ve Pertek bölgelerindeki su kalitesinin Capoeta trutta(Heckel, 1843)'nın ovaryumuna olan etkisinin araştırılması
Effect of water quality on ovarium of Capoeta trutta (Heckel, 1843) from Koçkale and Pertek regions of Keban dam lake
- Tez No: 169341
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAŞAR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Capoeta trutta, Su Kalitesi, Ovaryum, Etki VI, Keban Dam Lake, Capoeta trutta. Water quality, Ovarium, Effect. c VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Doktora Tezi KEBAN BARAJ GÖLÜ' NÜN KOÇKALE VE PERTEK BÖLGELERİNDEKİ SU KALİTESİNİN Capoeta trutta (HECKEL,1843)' NIN OVARYUMUNA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Mesut URAL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı 2004, Sayfa :45 Bu çalışmada, Ağustos-2001, Temmuz-2002 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü' nün Koçkale ve Pertek bölgelerinden belirlenen istasyonlarda baraj suyunun fiziksel ve kimyasal özelliklerindeki değişikliklerin, bu bölgelerde yaşayan ve ekonomik değeri olan Capoeta trutta (Heckel,1843)' nın ovaryumlan üzerine etkileri histopatolojik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla istasyonlarda aylık olarak su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, nitrit, nitrat, amonyak, serbest karbondioksit, fosfat, kalsiyum sertliği, magnezyum sertliği, serbest klor ve toplam sertlik konsantrasyonları tayin edilmiştir. Aynı zamanda, Capoeta trutta (Heckel,1843) populasyonuna ait yakalanan toplam 900 adet balıktan, Koçkale bölgesinden 182, Pertek bölgesinden ise 185 adet dişi balık örneğinin ovaryumlan makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmiştir. Makroskobik olarak; Pertek bölgesinden yakalanan balıkların ovaryumlannın, Koçkale bölgesine göre daha iyi gelişme gösterdiği tespit edilmiştir. Mikroskobik olarak; Koçkale bölgesindeki Capoeta trutta (Heckel,1843)'lann ovaryumlannda atretik folikül (gelişimini tamamlamış, fakat çevresel faktörlerin değişimi sonucunda ovulasyona ulaşamamış oosit safhası) sayısında, Pertek bölgesine göre belirgin bir artış olduğu gözlenmiştir. Elazığ şehir kanalizasyonunun Keban Baraj Gölü' ne Koçkale bölgesinden deşarj edilmesi ile, baraj suyunun kimyasal parametrelerinden amonyak, nitrat ve fosfat değerlerinin değişime uğraması neticesinde, balıkların ovaryum gelişimlerini olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis EFFECT OF WATER QUALITY ON OVARIUM OF Capoeta trutta (HECKEL,1843) FROM KOÇKALE AND PERTEK REGIONS OF KEBAN DAM LAKE Mesut URAL Fırat University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2004, Page: 45 In this study the changes of physical and chemical characteristics of water obtained from pointed stations of Koçkale and Pertek regions of Keban Dam Lake between August 2001- July 2002 and the effects of these changes on ovarium of Capoeta trutta (Heckel, 1843), which lives in this regions and has an economical value, have been investigated. For this purpose, water temperature, dissolved oxygen, pH, nitrate, nitrite, ammonia, free CO2, phosphate, callcium hardness, magnesium hardness, free chloride and total hardness have been monthly analysed. At the same time, total 900 of Capoeta trutta (Heckel, 1843) have been caught and macroscobic and microscobic features of ovarium of 182 female from Koçkale region and 185 female from Pertek region have been examined. Macroscobically; it was observed that ovarium offish from Pertek region showed better development than those from Koçkale region. Microscobically; it was also observed that the atretic folicula (development completed, but oosite stage not reached to the ovulation because of environmental factors) numbers in the ovarium offish from Koçkale region showed an obvious increase compared with that from Pertek region. It was concluded that ovarium development offish negatively affected as a result of the changes of chemical parameters of ammonia, nitrate and phosphate of Lake water with discharging of sewages of Elazığ City into Keban Dam lake from Koçkale region.