Elezığ şehir kanalizasyonunun Keban baraj gölüne döküldüğü bölgeden yakalanan tatlı su kaplumbağası (Mauremys caspica caspica, Gmelin, 1774)'nda Salmonella'ların araştırılması
Investigation of Salmonella in fresh water turtle (Mauremys caspica caspica, Gmelin, 1774) caught from region of Elezığ city sewage discharge into Keban dam lake
  1. Tez No: 169256
  2. Yazar: MİKAİL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA SARIEYYÜPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Fresh Water Turtle, Salmonella, PCR. IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET ELAZIĞ ŞEHİR KANALİZASYONUNUN KEBAN BARAJ GÖLÜNE DÖKÜLDÜĞÜ BÖLGEDEN YAKALANAN TATLI SU KAPLUMBAĞASI (MAUREMYS CASPICA CASPICA, GMELIN, 1774)'NDA SALMONELLA'RIN ARAŞTIRILMASI Yüksek Lisans Tez Mikail ÖZCAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 52 Bu çalışmada, Elazığ şehir kanalizasyonunun boşaldığı Haringet çayı ve bu çayın Keban Baraj Gölü'ne döküldüğü Koçkale bölgesinden elde edilen 25 adet canlı tatlı su kaplumbağası (Mauremys caspica casp/ca)'ndan kültür yöntemi ile Salmonella'lann izole ve identifıkasyonu yapıldı. İzole edilen SalmonellcCXax Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile de teyit edildi. Bunun için; Tatlı su kaplumbağasının karaciğer ve bağırsaklarının tamponlanmış peptonlu suda hazırlanan homojenizatlarından, Rappaport Vassiliadis Pepton Broth ön zenginleştirmeden sonra Brillant Green Phenol Red Laktoz agar, Xylose Lysine Terğitol 4 agar, MacConcey agar ve Salmonella-Shigella agar selektif besiyerlerine ekimler yapıldı. Üreyen Salmonella şüpheli suşlara biyokimyasal testler ve DNA ekstraksiyon basamakları uygulandı. Ekstrakte edilen DNA'lar, Salmonella lamı 16S rRNA geninden türetilen bir çift primer kullanılarak PCR' da amplifikasyona tabi tutuldu. PCR ürünlerinin agaroz jel elektroforezde değerlendirilmesi sonucunda ise 6 şüpheli susun hepsinde 16S rRNA geninin mevcut olduğu saptandı. Buna göre baraj gölünün Koçkale bölgesinden avlanan 25 kaplumbağa'nın 6'sında Salmonella spp.'nin izolasyon ve identifikasyonu yapıldı. Çalışma sahasından alman 10 su örneğinde kültür metodu ile Salmonella spp. izolasyonu yapılamadı. İzole edilen Salmonella lana insanlarda tifo ve paratifo başta olmak üzere septisemi ve gastroenteritis gibi hastalıklara neden olduğu dikkate alındığında; elde edilen verilerin ışığında baraj gölünün Koçkale yöresinde yaşayan tatlı su kaplumbağası Salmonella 'yi dışkı yoluyla dışarı verdiği için bu suda yaşayan balık ve diğer su canlıları ile çevre ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğu ortaya konulmuştur. Anahtar Kelime: Tatlı Su Kaplumbağası, Salmonella, PCR. III
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF SALMONELLA IN FRESH WATER TURTLE (Mauremys caspica caspica, Gmelin, 1774) CAUGHT FROM REGION OF ELAZI? CITY SEWAGE DISCHARGE INTO KEBAN DAM LAKE Masters Thesis Mikail ÖZCAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2004, Page: 52 In this study, Salmonella was isolated and identified by culture method in 25 alive freshwater turtle (Mauremys caspica caspica) caught from Koçkale Region of Keban Dam Lake. Where Elazığ City sewage discharged Salmonella isolates was also confirmed by means of Polymerase Chain Reaction (PCR) technique. For this, freshwater turtle liver and intestine prepared from homogenized stock pepton water after pre-enrichment Rappaport Vassilliadis Pepton Broth smear made on Birilliant Green Phenol Red Lactose agar, Xylose Lysine Tergitol 4 agar, MacConcey and Salmonella-Shigella agar selective mediums. Biochemical analysis and DNA extraction steps were applied to isolated Salmonella suspected agent. DNA extracted from the isolate were amplificated at PCR by using a pair of primer produced from 16S rRNA gene of Salmonella. According to this result, 6 out of 25 turtle were found efective with Salmonella from Koçkale region of Keban Dam Lake Salmonella spp. could not be isolated from 10 water samples from study area. The fact that, Salmonella causes important diseases in humans such as septicemia gastroenteritis, thyphoid and paratyphoid should be taken into consideration, in the light of the data obtained in this study, alive fresh water turtle in Koçkale Region was put middle became threat for human health with other water living and fish for give out feces Salmonella.