Bina yapı projelerinin genelleştirilmiş serim çözümlemeleriyle finansal yönetim modellemesi
Financial management modelling of building constructing projects with generalized networks
- Tez No: 114421
 - Danışmanlar: PROF.DR. İLKER ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş Serimler, Proje Yönetimi, Proje Planlama, Finansal Modelleme, İş Programlan, Generalized Networks, Project Management, Project Planning, Financial Modelling, Activity Scheduling
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
m ÖZET Mühendislik yapılarının proje yönetimi ve planlamasında çok sayıda akımlı serim modelleri kullanılmaktadır. Bu serim modellerinde ayrıt parametreleri kısıtlı olabilmektedir. Ayrıt parametrelerinin serimin çözüm tekniğine uygun hale getirilmelerinde ve uygulamalarda bir çok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Proje planlamasında bu sorunların en aza indirilmesi için yeni bir yönetim ve planlama tekniği kullanılmalıdır. Bu teknik, işlemlerin süre ve maliyetleri ile oluşturulabilen yeni ayrıt parametreleri içermelidir. Bu çalışmada, proje yönetimi ve denetiminde kolaylıklar sağlayacak bir serim modeli önerilmektedir. Modelde, bina yapım projelerinin optimum yapım süresi, ödeme ve harcama dönemleri, nakit akışları, finans kaynakları en uygun düzeyde belirlenebilmektedir. Önerilen model ile daha düzenli ve takvimsel olarak gösterilebilen iş programlarının hazırlaması, bu hazırlanacak iş programları yardımıyla aylık çalışma dönemlerine ait finansman milyarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Modelde, daha önce yapım yönetimi ve planlanması alanında kullanılmayan Genelleştirilmiş Selimler (GN) için çözüm algoritması temel alınıp geliştirilerek serim çözümlemeleri yapılmıştır. Selimlerin çözümü için hazırlanan bir bilgisayar programı ile gerek kamu gerekse özel işletmelerde yatırım amaçlı yapılan bina projelerinin optimum proje süresi, bu sürelere göre aylık çalışma dönemlerinin ve yapılacak işlerin belirlenmesi, bu dönemlere ait nakit akışları ve olası maliyetler hesaplanabilmektedir. Uygulamalı örnekler sunulan bu çalışmada, alınan sonuçlara göre önerilen modelin diğer planlama ve yönetim teknikleri ile karşılaştırması yapılmış ve önerilen yeni modelin yapım yönetimi ve planlanması alanlarında çok daha başarılı yeni bir teknik olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Many types of flow network models are used for the management and planning of construction projects. In these models, arc parameters could be limited in number. A lot of problems could frequently occur in the determination of parameters to make them suitable for network solution and application. In project management and planning, a new management and planning technique should be used to minimize above mentioned shortcoming. This technique should contain new parameters evaluated from activity durations and costs. In this study, a new network model facilitating the project management and control has been proposed within this model, optimum construction duration of projects, monthly costs, pay days, cash flows and financial resources can be evaluated with relative easiness. Furthermore, it has been aimed to prepare a new detailed monthly schedule involving the timetable and financial amount of activities. A new algorithm, based on Generalized Networks (GN) approach has not been applied to construction management and planning subject, has been derived to solve the networks. This derived algorithm has been coded in a computer program to solve the networks. Computer program is capable of determining the optimum construction duration of construction projects and preparing the monthly schedules involving timetable of activities, cash flows and estimated costs. At the end of this study, some applications have been made to compare the applicability of the suggested network model with other management and planning techniques. In the light of obtained results, it has been seen that the suggested model can be successfully used in the areas of project management and planning as a new management and planning technique.