Açık işletme patlatmalarında patlayıcı maddelerin parçalanmaya etkisi
Effect of materials on fragmentation in the blasts of open pits
- Tez No: 114420
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Açık ocak, patlayıcı, parçalanma, Open-pit, explosive, fragmentation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Açık ocak delme-patlatma çalışmalarında kayaç parçalanması, değiştirilebilir ve sabit birçok parametreden etkilenmektedir. Bu parametreler temel olarak üç gruba ayrılabilir. Kayaç özellikleri patlayıcıya bağlı özellikler ve patlatma tasannu ile ilgili parametreler. Patlatmanın yapılacağı bölgedeki kaya özelliklerinin sabit olduğu düşünülünce, optimum delme-patlatma, önce kaya tipine ve istenilen patlatma sonucuna (parça boyu, itme-kırma vs.) göre, en uygun patlayıcıların seçimi daha sonra da seçilen kaya-patlayıcı eşleşmesine göre yüzey dizaynının yapılması ile mümkündür. Bu çalışmada, daha önce benzer konularda yapılan çalışmaların ışığında açık işletmelerde kullanılan patlayıcı maddelerin parçalanmaya etkisi hakkında bilgiler aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rock breakage mechanism is affected by many variable and constant parameters in drilling and blasting processes of an open-pit mining. These parameters can basically be grouped in three parts; rock specifications, explosive specifications and blast design. In order to realize that optimization, one have to couple, rock type-explosive type and surface blast design. Considering that, the rock parameters are constant, optimum blasting result can be obtained by coupling explosive-rock parameters and than realizing the related surface pattern design. In this study, before studies of similar subjects are done, which in section, informations are exploined about explosive materials are used, which are influenced fragmentation inopen pits.