Bir kutu fabrikasında standart kağıt enlerinin belirlenmesi
Determining the roll size for a box factory
  1. Tez No: 114448
  2. Yazar: TUĞBA SARAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜJGAN SAĞIR ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bir buçuk boyutlu ana malzeme seçimi problemi Genetik Algoritmalar, 5 dimensional assortment problems Genetic algorithms
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
IV ÖZET Kağıt sektöründe kesme problemleri pek çok çalışmaya konu olmuştur. Kutu üretiminde farklı boyut ve açınıma sahip kutular farklı ebatlarda ham malzemelerden elde edilebilirler. Bu tip problemlerde amaçlanan genellikle kesme sonrası fireyi en azlamaktır. Çalışmaların çoğunda kesilen ham malzemenin boyutları biliniyor iken en küçük fireyi verecek kesme planlan ve bunların en uygun kombinasyonları aranmaktadır. Fakat en az bunun kadar önemli bir diğer konu da kesilen ham malzemenin boyutlarının ne olması gerektiğinin belirlenmesidir. Farklı boyutlarda ham malzeme bulundurmak, fireyi azaltacak kesme planı seçeneklerini arttırırken, çeşitliliğin artması stok maliyetlerini yükseltecektir. Bu çalışmada, fire ve ana malzeme çeşitliliğinin yol açtığı maliyetleri azaltmak amacıyla, bir buçuk boyutlu ana malzeme seçimi probleminin genetik algoritma yardımıyla çözülmesi üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY There are many studies about cutting stock problems in paper industries,. Different size of boxes are produced by using different size of roll stocks. The objective is usually to minimize the total loss. In most of the studies, it is assumed that the size of the stock materials are known and the problem is solved to find the best cutting pattern combinations. However, the solution efficiency of the problem is heavily depended on the size of stock materials. So it is also very important to decide their size. Stock material selection problem is defined as the“assortment”problem in the literature. Having many different size of materials in stock reduces the trim loss but stock increase costs in this case. In this study, 1,5 dimensional assortment problem is solved to minimize“total trim loss and the variety of stock materials”. Two step approach is developed. In the first step, cutting patterns are derived by implicit enumeration then the size of the stock materials are determined by using genetic algorithms.