Kareli atama probleminin çözümü için subgradient yöntemi
Subgradient method for solving the quadratic assignment problem
  1. Tez No: 114472
  2. Yazar: ÖZDEN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFAİL GASİMOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kareli Atama Problemi, 0-1 Kareli Programlama, Subgradient Yöntemi, Genişletilmiş Lagrange Fonksiyonu, Sıfır aralık ile ikillik, The Quadratic Assignment Problem, Zero-One Quadratic Programming, Subgradient Method, Augmented Lagrangian Function, Duality with Zero Gap
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Atama problemleri, bu amaçla kurulan matematiksel modeller ve çözüm yöntemleri, Yöneylem Araştırmasının en yaygın uygulama alanlarındandır. İlk olarak bir Tesis Yerleşimi problemini modellemek için sunulan Kareli Atama Problemi (KAP), daha sonra birçok araştırmaya konu olmuştur. Günümüzde ise KAP, birçok açıdan hala çekiciliğini koruyan klasik kombinatoriyal eniyileme problemi olarak düşünülmektedir. Yapılan çalışmada, atama problemleri kısaca tanıtıldıktan sonra KAP ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Çözüm algoritmaları üzerinde durulmuş ve bazı uygulama alanları verilmiştir. 0-1 doğrusal olmayan problemler, yeni değişkenler eklemeden ve sadece bir kısıtın eklenmesiyle sürekli doğrusal olmayan problemlere dönüştürülebilmektedir. Buradan elde edilen sonuçlarla 0-1 Kareli Atama Probleminin çözümü için genişletilmiş Lagrange fonksiyonu kullanılarak“sıfır ikil aralık”ile ikil problem oluşturulmuştur. İkil problemin çözümü için subgradient algoritması geliştirilmiş ve test problemleri üzerinde elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Assignment problems, mathematical models built for research of these problems and its solution methods are one of the fields of Operations Research which has the widest application. First of all, the quadratic assignment problem (QAP) presented to model a plant location problem has been the subject of many researches. Nowadays the QAP is widely considered as a clasical combinatorial optimization problem which is still attractive from many points of view. In this study, assignment problems are briefly introduced, then the QAP and its solution algorithms are studied in details. Zero - one nonlinear problems considered in this study are converted into continuous nonlinear problems by adding only one constraint and not adding new variables. For solving the QAP dual problem is constructed with“zero duality gap”by using the augmented Lagrangian function, then for solving dual problem subgradient method is developed. Finally computational results for some test problems are presented.