Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi arazilerinde topraktaki değişik potasyum fraksiyon içeriklerinin araştırılması
The investigation of various potassium fractions in soil contents in the fields of Agricultural Faculty of Mustafa Kemal University
  1. Tez No: 114499
  2. Yazar: PELİN DAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECAT AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, alınabilir potasyum, yararlı potasyum, depo potasyum, Soil, extractable potassium, available potassium, reserved potassium
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ. ZİRAAT FAKÜLTESİ ARAZİLERİNDE TOPRAKTAKİ DEĞİŞİK POTASYUM FRAKSİYON İÇERİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Bu araştırmada, MKÜ. Ziraat Fakültesi arazilerindeki topraklarda bazı potasyum fraksiyonlarının içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca, potasyum fraksiyonları arasındaki ve potasyum fraksiyonları ile toprak özellikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmada, MKÜ. Ziraat Fakültesi'nin Selam, Telgaliş, Tarla-49, Kurtlusoğuksu ve Tarla-200 arazilerinde toplam sekiz noktadan ve dört farklı derinlikten (0-20, 20-40, 40-60 ve 60-80 cm) bozulmuş toprak örnekleri alınmıştır.. Toprak örneklerinde; pH, toplam çözünebilir tuzlar, kireç, organik madde, katyon değişim kapasitesi (KDK), değişebilir katyonlar, bünye, yararlı mikroelement ve mineralojik analizler yapılmıştır. Ayrıca, toprakların alınabilir, yararlı, eriyebilir, değişebilir ve depo (rezerv) potasyum içerikleri belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki topraklarda; pH 7.49-8.44, tuz % 0.035-0.780, kireç % 1.4-49.5, organik madde % 0.20-1.96, KDK 24.1-45.0 me/100 gr ve değişebilir Na içeriği ise 0.10-4.63 me/100 gr arasında bulunmuştur. Yararlı mikroelementlerden Bakır'ın (Cu) 0.11-1.30, Çinko'nun (Zn) 0.04-0.26, Demir'in (Fe) 0.80-4.96 ve Mangan' in (Mn) ise 0.30-3.90 ppm arasında değiştiği saptanmıştır. Topraklarda, alınabilir K 6.3-98.5, yararlı K 2.1-34.7, eriyebilir K 0.05-1.06, değişebilir K 1.9-33.6 ve depo K ise 2.2-68.7 mg/100 gr arasında değişmiştir. Araştırma kapsamındaki topraklarda smektit tipi kil mineralleri baskın olup, bunu kaolinit izlemektedir. Bitkilere yararlı potasyum içerikleri ise Selam ve Yılanlı serileri ile Tarla-49 ve Kurtlusoğuksu arazi topraklarında yeterli, diğer topraklarda ise orta ve yetersiz düzeylerdedir. 2001, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF VARIOUS POTASSIUM FRACTION CONTENTS IN SOILS IN THE FIELDS OF AGRICULTURAL FACULTY OF MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY In this study, the contents of some potassium fractions in soils in the fields of MKÜ. Agricultural Faculty were inventigated. The relationships between potassium fractions and between soil properties and potassium fractions were also determined. In the study, in five different fields of MKÜ. Agricultural Faculty (Selam, Telgaliş, Tarla-49, Kurlusoğuksu and Tarla-200), distrubed soil samples from total 8 spots and 4 different depths (0-20, 20-40, 40-60 and 60-80) were taken. In the soil samples; the analysis of pH, total soluble salts, lime, organic matter, cation exchange capacity (CEC), exchangeable cations, texture, available micro element (trace element) and mineralogical analysis were done. In addition, extractable, available, soluble, exchangeable and reserved potassium contents of soils were determined. In the soil samples, the values of pH, salt, lime, organic matter, CEC and exchangeable Na content were found as 7.49-8.44, 0.035-0.780 %, 1.4-49.5 %, 0.20- 1.96 %, 24.1-45.0 me/100 gr and 0.10-4.63 me/100 gr, respectively. It was seen that Cu, Fe, Mn and Zn from available microelements varied as 0.11-1.30, 0.80-4.96, 0.30-3.90 and 0.04-0.26 ppm, respectively. In the soils, extractable K, available K, soluble K, exchangeable K and reserved K varied as 6.3-98.5, 2.1-34.7, 0.05-1.06, 1.9-33.6 and 2.2-68.7 mg/100 gr, respectively. In the soils of investigation in question, smectite type clay minerals were found to be dominant followed by kaolinite. As for available potassium contents to the plants, it is adequate in the series of Selam and Yılanlı, and in the soils of the fields of Kurtlusoğuksu and Tarla 49, but in the rest of the soils it is in the levels of medium and inadequate. 2001, 47 pages