İskenderun Körfezi'nde kullanılan av araçlarının teknik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the technical specification of fishing gears in İskenderun Bay
- Tez No: 119848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İskenderun Körfezi, Av Araçları, Sürükleme Olta, Gırgır, Trol
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE KULLANILAN AV ARAÇLARININ TEKNİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Osman TAŞDEMIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Abdurrahman POLAT Yıl: 2002, Sayfa 51 Jüri: Doç. Dr. Abdurrahman POLAT Doç. Dr. Nuri BAŞUSTA Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÇELİK Bu çalışmada. 2001-2002 yıllarında İskenderun Körfezinde kullanılan av araçlarının yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenerek, dizaynlarının çizilmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada tesadüfen seçilen 60 balıkçı teknesinden 75 av aracının teknik özellikleri tek tek ölçülerek büyüklükleri belirlenmiş ve daha sonra dizaynları çizilmiştir. Kullanılan av araçlarından gırgır ağlarında normal standartların üzerinde pot (büzülme oranının) verildiği ve dolayısıyla fazla ağ kullanıldığı, olta ve paraketlarda ise donam kolaylığı nedeniyle beden ve kösteklerin aynı numaralı misinadan yapıldığı saptanmıştır. Daha az ağ kullanılarak maliyetin düşürülmesi için gırgır ağlarında potun % 20-25'e düşürülmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF THE TECHNICAL SPECIFICATION OF FISHING GEARS IN İSKENDERUN BAY Osman TAŞDEMIR DEPARTMENT OF FISHERİES INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Year: 2002, Pages 51 Jury: Assoc. Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Assoc. Prof. Dr. Nuri BAŞUSTA Asist. Prof. Dr. Mehmet ÇELÎK In this study, determination of the structural and technical speciations of the fisheries equipment which was used around iskenderun Bay and drawing then- designs were aimed during the period of 2001-2002. The technical specifications of 75 fishing equipment which were randomly selected from 60 fisherman boats were measured one by one then their designs were drawn. The hanging ratio of the purse seine net was found higher than normal standards and because of that it was found out that too much net was used because of hanging ratio. It was also determined that the main line and branch line were made up from the same numbered lines because of its easiness in construction.It was proposed that the lowering the hanging ratio of the purse seine nets till 20-25 %,will help to reduce the construction cost by using less net materials. It was proposed that decreasing the hanging rate of the purse seine net to 20 to 25% and thus with decreasing costs it was supposed to be drop down the costs of the net. Key Word: İskenderun Bay, Fishing Gear, Trolling, Purse Seine, Trawl. II