İskenderun Körfezinde karides avcılığında kullanılan sepetlerin yapısal özellikleri ve farklı şekillerde dizayn edilmiş sepetlerin kullanım olanakları
- Tez No: 77078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karides Sepeti, İskenderun Körfezi, Shrimp pots, İskenderun Bay II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ İSKENDERUN KORFEZI'NDE KARİDES AVCILIĞINDA KULLANILAN SEPETLERİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ ve FARKLI ŞEKİLLERDE DİZAYN EDİLMİŞ KARİDES SEPETLERİNİN KULLANIM OLANAKLARI SEFA AYHAN DEMIRHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Abdurrahman POLAT Yıl 1998, Sayfa Jüri : Bu çalışmada İskenderun Körfezi 'nde avcılıkta kullanılan sepetlerin yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi ve yeni dizayn edilen sepetlerin karides avcılığındaki etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, İskenderun Körfezi'nde başlıca 13 farklı tip sepet kullanıldığı saptanmıştır. Bu sepetlerin yapısal ve teknik özellikleri ortaya konmuştur. Sepetler, belirli bir türün avcılığında kullanılmamakta olup avlanan türler benzerdir. Yeni dizayn edilmiş üç farklı tip ve özelliklerdeki sepetlerin arazide yapılan denemelerinde, bol miktarda mavi yengeç {Callinectes sapidus) avlanmıştır. Karides havuzlarında yapılan denemelerde ise avcılıkta en etkin sepetin silindirik sepetler (B tipi) olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE TEST OF SHRIMP POTS DESIGNED IN DIFFERENT STRUCTURE ON SHRIMP FISHERY IN İSKENDERUN BAY AND AN INVESTIGATION OF OTHER SHRIMP POTS USED IN THIS REGION SEFA AYHAN DEMİRHAN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. Abdurrahman POLAT Year: 1998, Pages Jury: : In this study, it was tried to determine the structural and technical spesifications of pots in İskenderun Bay. In addition, newly designed shrimp pots were tested. At the end of the research, 13 different designed pots were determined in İskenderun Bay. The structural and technical spesification were recorded. The pots were not used for a specific species. The captured species were similar. Three different type pots were tested and abundant amount of crabs (C. sapidus) were captured in determined sampling points. In shrimp ponds, cylindrical pots (B type) gave the best results in shrimp capturing.