Antakya kenti açık ve yeşil alan sisteminin saptanması ve peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
The Determination of open and green spaces system and it's evaluation by landscape architecture in the city of Antakya
- Tez No: 114516
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMURAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Antakya city, open and green spaces, open and green spaces system, recreation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, Ülkemizin en güneydeki illerinden biri olan ve bir zamanlar“Doğunun Kraliçesi”olarak adlandırılan Antakya kenti, belediye sınırlan içerisinde yürütülmüştür. Araştırmada, Antakya kentinin fiziksel yapısı içerisinde bulunan mevcut açık ve yeşil alanların durumunu ve dağılımlarını saptamak, imar planlarının konuya yaklaşımını incelemek ve kent için ileriye dönük uygun bir yeşil alan sistemi önerebilmek amaçlanmıştır. Kentlerin dengeli fiziksel ve organik bir yapıya sahip olabilmeleri için yeterli miktarda açık ve yeşil alana gereksinimleri vardır. Kentlerde bu dengeyi kurabilmek için açık ve yeşil alanların kent içinde ve yakın çevresinde homojen olarak dağılması gerekmektedir. Antakya kentindeki açık ve yeşil alan miktarı yeterince bilinmemektedir. Ayrıca kent içerisinde düzensiz, rasgele serpilmiş ve küçük ölçekli yeşil alanlar mevcuttur. Bu yeşil elemanların kent ölçeğinde bazı fonksiyonları yerine getirme olanakları çok sınırlıdır. Araştırma sonucunda ise kentte mevcut açık ve yeşil alanların artan nüfus karşısında yetersiz ve halkın ihtiyacına cevap vermekten uzak olduğu saptanmıştır. Antakya kentinde yeşil alan sisteminin temeli olarak yeşil kuşak (Green Belt), yeşil örgün (Green Network) ve yeşil kama (Green Wedge) sistemleri önerilmiştir. 2001, 85 sayfa Anahtar kelimeler Antakya kenti, açık ve yeşil alan, açık ve yeşil alan sistemleri, rekreasyon
Özet (Çeviri)
This study was conducted in border of municipality of Antakya, one of the cities placed on the south of Turkey and called“Queen of the East”. In the study determination of condition and scattering open green spaces placed in the physical body of Antakya, investigation of approaching of public improvements and suggesting of a suitable green space system to the future were aimed. Cities need enough open green spaces to have balanced, physical and organic structure. To establish this balance, open and green space should be scattered homogeneously in the city and its near peripheral. It is not known how much open green spaces are available in Antakya. Moreover, irregular, randomly scattered and small-scaled green spaces are available in city. Availability of some function of this green member is very restricted. To the result of this study, it is determined that open green spaces available in the city is insufficient for increasing population and is not supplying demands. Establishment of green belt, green network and green wedge is suggested. 2001, 85 page.