Çevresel örneklerden ağır metallerin ekstraksiyonuna etki eden faktörlerin incelenmesi
The Investigation of factors affecting the extraction of heavy metals from environmental samples
- Tez No: 114530
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: sediment, mikrodalga parçalama, ağır metal, atomik absorpsiyon, sediment, microwave digestion, heavy metal, atomic absorption
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ffl ÖZET Çevresel Örneklerden Ağır Metallerin Ekstraksiyonuna Etki Eden Faktörlerin İncelenmesi Bu çalışma kapsamında bir çevresel örnek olan sediment numunesinden ağır metallerin ekstraksiyonuna etki eden faktörler (sıcaklık, süre, reaktif) incelenmiştir. Sediment numuneleri CEM-MARS 5 mikrodalga numune parçalama cihazı ile analize hazır hale getirildikten sonra ağır metal analizleri GBC AVANTA 906 atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile yapılmıştır. Bu çalışma sonunda elde edilen verilere bağlı olarak sediment numunesinden ağır metallerin (Pb, Co, Cr, Zn, Cu) yüksek bir verimle ekstraksiyonu için en uygun numune parçalama metodu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The Investigation of Factors Affecting The Extraction of Heavy Metals from Environmental Samples In this study, the factors (temperature, time, reagent) affecting the extraction of heavy metals from a sediment which is an environmental sample, were investigated. The digestion of sediment samples were carried out in CEM-MARS 5 microwave sample preparation device and heavy metal concentrations were determined by GBC AVANTA 906 atomic absorption spectrophotometer. In conclusion; the most available sediment sample digestion procedure, in order to have a high extraction efficiency of heavy metals (Pb, Co, Cr, Zn, Cu) from sediment sample, was determined.