SiC partikül takviyeli Al-Mg metal matrisli kompozitlerin aşınma davranışlarının incelenmesi
The Investigation of wear behaviours of SiC particle reinforced Al-Mg metal matrix composites
  1. Tez No: 114542
  2. Yazar: OSMAN BİLALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme katsayısı, Aşınma katsayısı, Hafif aşınma, Kaba aşınma, Aşınma rejimi haritalan, SiC parçacığı, Friction coefficient, Wear coefficient, Mild wear, Severe wear, Wear regyme maps, SiC particles
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Sanayi devrimi ile birlikte makineler insanoğlunun hayatına hızla girmiş ve her alanda kullanılmaya başlanmıştır. Makineleri oluşturan parçalar sürekli olarak birbiri ile veya işlenecek malzemeyle temasta oldukları için sürtünme ve aşınma çok önemli birer fenomen olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşınma sadece makinelerin faydalı gücünü azaltmakla kalmayıp parçalarının boyutlarında negatif bir değişmeye sebep olur, ki buda makinelerin hassasiyetini bozmaktadır. Bitmeye yüz tutan enerji kaynaklan ve doğal kaynaklar insanları, sürtünmeyle harcanan ekstra enerji ve aşınarak kaybolan malzemeye karşı tedbir almaya zorlamaktadır. İlerleyen teknoloji her geçen gün ile birlikte yeni buluşlara sebep olmaktadır. Son elli yılda yeni bir malzeme türü olarak kompozitler aşınmada olduğu gibi bilim ve endüstrinin her alanına girmiştir. İnsanlar düşük sürtünme katsayısı ve aşınma oranına sahip yeni, üstün nitelikli malzemeleri/kompozitleri kullanarak uzaya çıkmıştır. Bu çalışmada birinci bölümde sürtünme ve sürtünmeye etki eden değişkenlerden söz edilmekte, ikinci bölümde aşınma tanımlanmakta ve malzemelerin aşınmasına etki eden faktörlerin üstünde durulmaktadır. Üçüncü bölümde yapılan deneysel çalışmalar verilmektedir. Deneysel çalışmalarda vorteks metoduyla üretilen Al-%3Mg(Ağ.) ve Al- %5Mg(Ağ.) bileşimindeki alaşımların her birine ayrı ayrı %3.5 ve %7 hacim oranındaki 24 um boyutlu SiCp takviye edilerek kompozit malzeme üretilmiştir. Daha sonra deneyler yardımıyla bu kompozitlerin aşınma oranlan, sürtünme katsayıları ve değişik özellikleri tespit edilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen sonuçlar ve bu sonuçların irdelemesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT By the industrial revolution, machines introduced for use of mankind in every field. The parts which are always in contact with the other components or of the machine with the work piece, therefore abrasion and wear seems to be very important phenomenon. Wear, not only decrease efficiency, but also affects the dimensions of the components resulting a decrease in accuracy of the machine. The power obtained from natural resources, forces man to take some measures to minimize forces needed for friction and the material lost with wear. Advances in technology results new developments in last fifty years, composites introduced for wear characteristics used in almost every field of industry, and science. With the development of composites of low friction coefficient and low wear rate, mankind could reach up to outer space. In this study, in the first section, abrasion and the parameters affecting abrasion are described, secondly, the introduction of wear and the factors affecting the wear are told. In the third section the experimental procedure is given. In the experimental studies, the alloys of both Al-%3Mg(wt %) and Al-5%Mg(Wt %) were reinforced by vortex method separately with particle size of 24 um SiCp, volume percentages of 3,5% and 7%. Following^ the reinforcement, the composite materials wear rate, fiction coefficient and some other properties were observed. In the latter section the results and discussion was done.