Konik kesici plaketleri bilemek için bir aparat tasarımı ve bilinen RPGX seramik plaketlerin kesme özelliklerinin araştırılması
Designation of apparatus for grinding taper inserts and investigation of machining properties of ground RPGX ceramic inserts
- Tez No: 114541
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seramik kesici uç, bileme, talaşlı imalat, vakum lama, honlama, pah kırma, otoblokaj, takım ömrü, Ceramic cutting tool ( ceramic insert), grinding, machining, vacuuming, honing, chamfering, autoblockage, tool life
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Whisker ile güçlendirilmiş seramik kesici uçların tekrar kullanılması için bileme işlemine tabi tutulması gereklidir. Uçların şekli konik olduğundan mengene veya benzer bir bağlama tertibatıyla tespit edilmeleri mümkün değildir. Bir satıh taşlama tezgahının manyetik tablası üzerine yerleştirilecek pistonlu bir sistem ile havanın vakumlanması suretiyle uçların tutturulması düşünülmüştür. Fakat istenen vakum sağlanamadığından bu sistem üzerinde konstrüktif değişiklikler yapılarak vakum pompası veya ventüri prensibiyle çalışan bir vakum lama sağlanmıştır. Böylece, uçlar bileme esnasında yuvalarında tam bir konik otoblokaj ile tutulabilmişlerdir. Tutma aparatı, üç tip RPGX kesici ucun aynı anda bilenmelerini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Çalışmamızda yalnızca RPGX 090700 isimli kesici uç bilenecektir. Kullanılmış 100 adet ucun aşınma derinlikleri mikroskop ile ölçülmüş ve istatistik hesaplamalar sonucu bileme işleminin %96'lık başarıyla gerçekleştirilmesi için bileme derinliği 0.6 mm olarak bulunmuştur. Kullanılmış 120 adet uç 0,6 mm derinlikte bilenmiştir. Talaşlı imalatta talaşın kesici uç yüzeyinden kolayca akmasını sağlamak maksadıyla bu yüzey parlatma zımparası yardımıyla el ile honlanmıştır. Uçların dayanımlarını arttırmak için kesme kenarlarına pah kırılması gereklidir. Bunun için, döner kutucukları içinde küçük abrazif malzemeler ve bir miktar su içeren teçhizattan yararlanılmıştır. Fakat, elde edilen pah homojen olmadığından başka bir tez çalışmasında tasarlanan bir aparat kullanılarak homojen pah kırma gerçekleştirilmiştir. Orijinal ve bilenmiş uçlar inconel 718 malzemesinden aynı şartlar altında talaş kaldırma deneylerine tabi tutulmuş ve bilenmiş uçlarda orijinal uçlara göre yarı yarıya bir ömür değerine ulaşılmıştır. Talaş kaldırma işlemleri esnasında ucun iç yapısı bozulduğundan daha yüksek bir takım ömrü için bileme derinliği arttırılmalı ve honlama daha hassas yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT For reusing whisker reinforced ceramic cutting tools, they have to be ground. These inserts can not be fixed with jaw or a similar fixing apparatus on the table of the grinding lathe because of their taper shapes. A plunger system which is located on the magnetic table of the surface grinding lathe to fix the inserts by vacuuming air. But, as desired vacuum couldn't be provided a mechanism working by a vacuum pomp or venturi system is used. As a result, inserts are fixed by a complete autoblockage on the nests they are located. Fixing apparatus is designed to fix three types of RPGX inserts at the same time while grinding is being performed. Only RPGX 090700 type of insert will be ground. Worn area depths of 100 inserts used in machining is measured by a microscope and grinding depth is found 0.6 mm to provide %96 success by statistical calculations. 120 inserts used in machining are ground 0.6 mm depth. The rake face of ground inserts are honed by finishing emery to provide easy flowing of the chips. The cutting edges have to be chamfered to strength the inserts. A machine which has rotating boxes containing small abrasive materials and water is used. But, as chamfering is not homogeneous an apparatus designed in another thesis is used to make homogeneous chamfering. Original and ground inserts are tested in machining of inconel 718 by the same machining parameters and tool life of ground inserts is found approximately half of the new one. As the inner structure of the original inserts is damaged in machining operations, more sensitive honing and more grinding depth is necessary to get longer tool life.