Tek modelli basit u tipi montaj hattı dengeleme problemleri için bir sezgisel metod
A Heuristic method for single model simple u-type assembly line balancing problems
  1. Tez No: 114571
  2. Yazar: KÜRŞAT AĞPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİ GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: U tipi hatlar, Hat Dengeleme, U Lines, Line Balancing
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
TEK MODELLİ BASİT U TİPİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMLERİ İÇİN BİR SEZGİSEL METOT (Yüksek Lisans Tezi) Kürşad AĞPAK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 2001 ÖZET Bu tezde, geleneksel ve U tipi montaj hatları incelenmiş ve tek modelli basit U tipi Montaj Hattı Dengeleme (MHD) problemleri için bir sezgisel metot geliştirilmiştir. Geliştirilen metot, geleneksel problemler için geliştirilen COMSOAL metodunun, U tipi montaj hattı dengeleme problemlerini çözebilecek şekilde düzenlenmesiyle oluşturulmuştur (U-COMSOAL). Metot, U tipi hatların özelliklerinden maksimum fayda sağlanması amacıyla özellikle karşıya geçişli istasyonların oluşturulması üzerine yoğunlaşmaktadır. Geliştirilen metot, Pascal programlama diliyle kodlanmış ve literatürde çok iyi bilinen test problemleriyle denenmiştir. U-COMSOAL, U tipi MHD problemleri için optimal sonuçlarla istasyon sayılan açısından karşılaştırılmış ve sonuçlar tartışılmıştır. Bilim Kodu: 605.02.04
Özet (Çeviri)
11 A HEURISTIC METHOD FOR SINGLE MODEL SIMPLE U-TYPE ASSEMBLY LINE BALANCING PROBLEMS (M. Sc. THESIS) Kûrşad A?PAK GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHONOLOGY January 2001 ABSTRACT In this thesis, traditional and U-type assembly lines are investigated, and a heuristic method (U-COMSOAL) is proposed for simple U line balancing problems. The proposed method is heavily based on the COMSOAL method developed for solving traditional line balancing problems. The traditional COMSOAL method is modified for solving the simple U line balancing problems. In assignment process of tasks to the stations, high priority is given by method for constructing of the crossover stations in order to benefit from the U line characteristics. The method is coded using Pascal programming language and tested on several well-known problems in the assembly line balancing literature. U-COMSOAL is compared with the optimal solutions for simple U line balancing problems with respect to the number of stations, and results are discussed. Science Code: 605.02.04