Diyarbakır Cemil Paşa evlerinin restorasyon önerisi
The restoration proposal of the houses of Cemil Paşa
  1. Tez No: 114619
  2. Yazar: FATMA MERAL HALİFEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIK AKSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Traditional house, Diyarbakır, Restoration. Page number:255 Adviser: Assoc. Prof. Dr. Işık AKSULU
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
DİYARBAKIR CEMİL PAŞA EVLERİNİN RESTORASYON ÖNERİSİ (Yüksek Lisans Tezi) Fatma Meral HALİFEOĞLU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2001 ÖZET Bu çalışma Diyarbakır Sur İçinde yer alan geleneksel evlerden Cemil Paşa Evlerine ait üç yapıyı konu etmektedir. Çalışmanın amacı, yapının bugünkü durumunun ve restorasyon imkanlarının incelenerek korunması ve gelecek nesillere iletilebilmesi için uygun işlevin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında Diyarbakır Sur içi ile evlerin yakın çevresi ve bugünkü durumu incelenmekte, karşılaştırmalı çalışma ve tarihi belgeler ile yapıların özgün durumları araştırılmaktadır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilip, kriterler belirlenerek ; bu kriterlerin uygulamaya geçiş safhasında yeni işlev ile birlikte düşünüldüğü bir restorasyon projesi önerilmektedir. Bilim Kodu Anahtar Kelimeler Sayfa Adedi Tez Yöneticisi 601.04.00 Geleneksel ev, Diyarbakır, Sur içi, Restorasyon 255 Doç.Dr.IşıkAKSULU
Özet (Çeviri)
11 THE RESTORATION PROPOSAL OF THE HOUSES OF CEMİL PAŞA (M.Sc.Thesis) Fatma Meral HALİFEO?LU GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2001 ABSTRACT The thesis issued on the three houses of traditional 'CEMİL PAŞA HOUSES' in DİYARBAKIR-SURİÇİ. The aim of study is the research of the proper function for the conservation of the buildings and transfers it to the future generations by analysing the existing condition and the restoration possibilities. In the scope of the thesis the traditional houses of 'CEMİL PAŞA HOUSES' and their nearby environment, as well as their present condition, examined and the original condition is investigated by the comparative study and historical analysis. While evaluating the results and taking the peculiarities of the region into consideration the proper function for the building is determined and as a result, the restoration project is proposed. Science code: 601.04.00