Diyarbakır'daki yeni yerleşim bölgelerinde kullanıcı gereksinimlerinin konut ve çevre açısından incelenmesi
Investigation on user requirements in terms of housing and environment in the new settlements Diyarbakır
- Tez No: 114866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SARE SAKİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut, Konut açığı, Kentleşme, Toplu konut, Mekan, Kullanıcı gereksinimleri, Kültür, Geleneksel Diyarbakır Evleri, House, Shortage of housing, Urbanization, Mass housing, Space, User Requirements, Culture, Traditional house of Diyarbakır
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Türkiye'de kentleşmeyle beraber insanların kırdan kente daha iyi yaşam koşullan için göç etmesi kentlerde aşırı nüfus artışlarına neden olmuştur. Bu aşırı nüfus artışlan sonucu büyüyen konut açığına çözüm arayıştan toplu konut olgusunu ortaya çıkarmıştır. Diyarbakır'da konut sorunu nicelik olarak var olduğu gibi nitelik anlamda da çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Çarpık kentleşmenin çok yoğun olduğu Diyarbakır'da bir çok bölgede gecekondulaşmanın olduğu görülmektedir. Yeni yerleşim bölgelerinde toplu üretim ve kooperatifçilik yoluyla hem bu sağlıksız yapılaşmayı önleme, hem de buradaki bir çok konutsuzu ev sahibi yapabilme amacıyla 1994 yılında Toplu Konut idaresi toplu konut üretim sürecini başlatmıştır. Diyarbakır'da üretilen bu toplu konut yerleşimlerinden üçünde, konut ve kullanıcılar hakkında ekonomik, sosyal ve mekansal bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Kullanıcıların aile yapılan, sosyal ve ekonomik durumlan ile ilişkili olarak, konuttan memnuniyet derecelerini saptamak, konutların istek ve gereksinimlerine uygunlukları hakkında bilgi edinmek, tercih ettikleri konut tipini belirlemek, konut yalan çevresiyle ilgili hizmetlerin yeterliliğini tespit etmek yoluyla konutlarla ilgili bazı mekansal önerilerde bulunmak amacıyla anket çalışması yapılmıştır.Bu nitelikte bir araştırmanın ileride üretilecek konutların Diyarbakır konut kullanıcısının istek ve gereksinimlerine en uygun çözümü getirecek şekilde planlanmasına yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Immigration from rural areas to cities for better living conditions has started with urbanization and resulted with overpopulation in the cities of Turkey. In order to satisfy shortage of housing, mass housing fact is formed. The quantity as well as the quality of housing has reached seriously to a high degree. There are many slums in Diyarbakır which has density of warped urbanization. Since 1994, Mass Houing Management has started new projects to prevent such an unhealthy settlement being consructed and to supply more houses for the homeless living in the town. In this work occupants living in three different types of mass housing were questioned to identify their economic, social and spatial needs. This study was carried out to identify satisfaction which is related with user's family structures, their social and economical situation. It was to learn more about the user's desires about the house, the type of the house they prefer, tha saflciency of the services, and to make some recommendations. Such research is considered to be helpful for future house planing in Diyarbakır.