Performance analysis of active bed section of an atmospheric bubbling fluidized bed combustor
Atmosferik kabarcıklı akışkan yatak yakma sistemi aktif yatak bölümü performans analizi
- Tez No: 114964
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan Yatak, Analiz, Tasarım, Matematik Modelleme vı, Fluidized Bed, Analysis, Design, Mathematical Modelling IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
oz ATMOSFERİK KABARCIKLI AKIŞKAN YATAK YAKMA SİSTEMİ AKTİF YATAK BÖLÜMÜ PERFORMANS ANALİZİ BEKTAŞ, Savaş Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin VURAL Temmuz 2001, 181 Sayfa Günümüzde doğal enerji kaynakların azalması ve çevre koşullarının düzeltilmesine yönelik çalışmaların hız ve önem kazanması akışkan yatak yakma sistemlerinin önemini arttırmıştır. Bu yakma sistemi kömür taneciklerinin kazan içinde gaz akımı oluşturularak akışkanlaştırılması ve bu şekilde yakılması temeline dayanır. Böylece kömür düşük ısıda tam olarak yanarken yatak dışına istenmeyen NOx ve SO2 gazlarının çıkışını da önlenmektedir.Bu tezde, konuyla ilgili daha önce geliştirilen ve yakma sisteminin çeşitli işlemlerinin analizini yapan bir matematik model ve bilgisayar programı güncellenmiş ve kullanıcı tarafından daha kolay ve etkin erişim olanağı sağlanmıştır, Ayrıca güncellenen analiz programı geliştirilerek akışkan yatağın aktif yatak bölümünün tasarımını yapabilme yeteneği kazandırılmıştır. Bilgisayar programlama dili olarak Borland Delphi 4.0 kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ANALYSIS OF ACTIVE BED SECTION OF AN ATMOSPHERIC BUBBLING FLUIDIZED BED COMBUSTOR BEKTAŞ, Savaş M.S., Department of Mechanical Engineering, Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin VURAL July 2001, 181 Pages Today, limited natural energy resources and the requests to improve the environmental aspects increase the necessity and importance of the fluidized bed combustor systems. The combustion system is based on the burning of particles while they are fluidizing in the bed, which leads to effective and full burning of coal particles and also decreases the escape rate of undesired NOx and SO2 gases from the bed to the atmosphere. 111In this thesis, a previously developed mathematical model and computer program having the capabilities to analyze several processes of fluidized bed combustor system are revised and updated and the user interface of the computer program is changed to a much more easy and user-friendly interface. Moreover, by adding subprograms, the computer program is improved to have the capability to design the active bed part of the combustor. Borland Delphi 4.0 is used as the programming language.