Analysis and design of preforms for non-axisymmetric press forgings
Eksenel simetrik olmayan pres dövmeler için önşekillendirme kalıbı analizi ve tasarımı
- Tez No: 114963
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Forming, Forging, Hot Forging, Closed-Die Forging, CAD, Finite Volume, Preforming Dies IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz EKSENEL SİMETRİK OLMAYAN PRES DÖVMELER İÇİN ÖNŞEKİLLENDİRME KALIBI ANALİZİ ve TASARIMI Kutlu, Ali Erkin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler Eylül 2001, 122 sayfa Eksenel simetriye sahip olmayan dövme parçaları dövme endüstrisinde sıkça üretilen türlerdendir. Genelde karmaşık bir geometriye sahip olan bu parçaların üretimi stok malzemeyi çeşitli önşekillendirme operasyonlarından geçirerek son şekli vermek şeklinde gerçekleşmektedir. Uygulanmakta olan klasik dövme yöntemlerinde oluşan çapak miktarı, dövme parçası ile kıyaslandığında, ağırlık olarak yüksek bir oran teşkil etmektedir. Dövme parçasının geometrisinin karmaşıklığı yanlış tasarlanmış önşekillendirme kalıplarıyla biraraya geldiğinde bu oranı arttırmaktadır. Fazla miktarda oluşan çapak, harcanan zaman, atılan malzeme ve kalıp revizyonları şeklinde maliyete yansımaktadır. Bu maliyeti azaltmak için, önşekillendirme kalıplan daha uygun bir metal akışı vermek ve çapak miktarını azaltmak amacı ile uygun bir şekilde tasarlanmalıdır. Bu çalışmada eksenel simetrik olmayan dövme parçalarının önşekillendirme kalıbı tasarlama süreci incelenmekte ve bu tasarım için bir method önerilmektedir. Önerilen method, dövme parçasının geometri analizlerini, önşekillendirme tasarım metodunu, bilgisayar simulasyonlarını ve bir pres üzerinde deneme işlemlerini içermektedir. Dövme parçası ilkönce üç boyutlu bir tasarım programında modellenmekte, hacim analizleri yapılmakta, parçanın geometrik kesitleri aynştırılmakta ve daha sonra ise önerilen metod ile parçanın önşekillendirme kalıplarının üç boyutlu modellenmesi yapılmaktadır. Bu işlem bittikten sonra haz mırlanan üç boyutlu kalıp modelleri sonlu hacimyöntemini kullanan bir dövme simulasyonu programında denenmekte ve daha sonra ise pres üzerinde uygulamaya tabi tutulmaktadır. Anahtar Kelimeler : Metal Şekillendirme, Dövme, Sıcak Dövme, Kapalı Kalıpta Dövme, CAD, Sonlu Hacim Yöntemi, Önşekillendirme Kalıpları vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS and DESIGN of PREFORMS for NON-AXISYMMETRIC PRESS FORCINGS Kutlu, Ali Erkin M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa İlhan Gökler September 2001, 122 pages Non-axisymmetric forgings are commonly produced in forging industry. The production of these forgings involves a series of forging stages in which a billet of simple shape is deformed to obtain the final forging geometry using preforming dies. In conventional practice of forging in forgeries, the material wasted in the form of flash accounts a high percentage of the original forging. Complexity of the geometry increases this material wastage when it is combined with poorly designed preform die geometries. The excess flash is a cost to forgeries in terms of the metal scrapped and necessity of revision of dies due to rapid die wear promoted by this flash formation. In order to reduce this cost, proper preform geometries should be designed with an aim to achieve an adequate metal distribution, complete filling of the finisher die and keeping flash amount at an acceptable level. In this study, the preform design procedure for non-axisymmetric forgings in a typical forgery is analyzed and a method is proposed for the design of preform geometries. The methodology proposed includes; the geometry analysis, preform design, computer simulation and an experimental run on a real forging press. The forging is modeled in a CAD package. After the volume analysis and decomposition of the part into the sections, appropriate preform geometries and required dies are designed. The forging process is simulated for these, on a computer using a finite volume package program MSC/Superforge and physically tested on a real forging press. in