'Glass myth' reconstructed: An inquiry into 're-appreciation' of glass in contemporary architecture
'Cam miti'nin yeniden kurgulanışı: Camın çağdaş mimarlıkta 'yeniden değer kazanışı' üzerine bir araştırma
- Tez No: 114965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Şeffaflık, cam mimarlığı, teknoloji ve yapısal cam. vı, Transparency, glass architecture, technology and structural glass. rv
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
öz“CAM MİTİ”NİN YENİDEN KURGULANIŞI: CAMIN ÇAĞDAŞ MİMARLIKTA“YENİDEN DEĞER KAZANIŞI”ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Kaynar, İpek Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ayşen Savaş Mart 2001, 141 sayfa Bu tez, cam mimarlığının olgusal ve kavramsal nedenleri üzerine bir araştırmadır. Olgusal nedenler inşaat ve malzeme endüstrisindeki teknolojik gelişimlere bağlı olabilirken, kavramsal nedenler mimarlık söylemindeki tema ve ideallerle ilgilidir. Bu çalışmada, cam hem endüstriyel teknolojinin nesnesi hem de mimarlık söyleminin bir öznesi olarak görülmektedir. Camın mimarlık söylemindeki kavramsal yeri, aslında inşaat ve malzeme endüstrisindeki teknolojik gelişmelerle yenilenmektedir. Bu tezde, camın mimarlık söylemindeki kavramsal yeri, kurgulanan bir“cam miti”fikriyle irdelenmektedir. Bu fikir, camin bazı temalarla birlikte idealleşmesi anlamında ele alınmaktadır. Bu idealleşmenin izleri, camın kendine özgü niteliklerinin erken dönemdeki sembolleşmelerinde, ve bu niteliklerin üretimdeki teknolojik gelişmelerle keşfedilen yeni deneyimlerinde aranmaktadır. Yirminci yüzyılın ilk dönemlerinde, bu niteliklerden biri olan şeffaflık, camın teknolojik üretimiyle keşfedildi ve Modernite'nin ideallerine göndermelerle şekillenen mimari denemelerde karşımıza çıktı. Teknolojik 'gelişim' ve 'ilerleme', o yıllardaki cam mimarlığının denemelerinde önemli rol oynayan bu ideallerden bazdandır.“Cam miti”bu mimari denemelerlekurgulanmıştır. Fakat, bu kurgu Yirminci yüzyılın ortalarında camın bina üretiminde sunduğu teknik yetersizliklerinin ortaya çıkmasıyla güçsüzleşmiştir. Bu çalışmada, Modern mimarların denemelerinde göz ardı ettikleri camın teknik yetersizlikleri, ve bunları gidermek için benimsenen bazı teknik uygulamalar incelenmektedir. Bu tekniklerin camın şeffaflığına etkisi, kurgulanan cam mitinin eleştirisiyle birlikte tartışılmaktadır. Günümüzde, canım teknik yetersizliklerinin yeni teknolojilerin olanaktan ile kısmen bertaraf edilmesiyle, cam kendi şeffaflığı ile yeniden keşfedilmeye başlandı. Bu açıdan, camın üretiminde ve cam duvarların inşa sürecinde uygulanan bu yeni teknik ve metotların incelenmesi önemlidir. Bu anlamda, gelişmiş malzeme ve inşaat teknolojinin olanaktan ile camın yeniden değer kazanışının, 'cam miti'nin bir uyanışı ve hatta yeniden kurgulanışı olarak değerlendirilebileceği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“GLASS MYTH”RECONSTRUCTED: AN INQUIRY INTO“RE- APPRECIATION OF GLASS”IN CONTEMPORARY ARCHITECTURE Kaynar, İpek M. Ardı., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Ayşen Savaş March 2001, 141 pages This thesis is an inquiry into the on pragmatic and intellectual aspects of glass architecture. Pragmatic aspects are related with the technological developments in construction and material industry, and intellectual aspects involve with themes and ideas on the architectural discourse. Here, glass is understood both an object of industrial technology and a subject of the architectural discourse. The intellectual location of glass in the architectural discourse has been transformed through technological developments in construction and material industries. In this thesis, the intellectual location of glass in architectural discourse is investigated through the idea of a constructed“glass myth”. This idea is discussed as related to the idealisation of material within certain themes. This idealisation is first traced in the earlier symbolisms of special characteristics of glass and, then new experiences of these characteristics explored through technological developments in its production, hi the first decades of the Twentieth Century, one of these characteristics, transparency was explored through technological production and appeared in the architectural experiments shaped in reference to the ideals of Modernity in architecture. Technological transformation' and“progress' are some of the ideals underlying the architectural experiments of those years. The ”glass myth“ was constructed through these experiments. However, this construction had been indisillusioned, as the transparency of glass presents technical shortcomings in structural and thermal performance of building. In this thesis, neglected technical shortcomings of glass and some special techniques applied to reduce these disadvantages are analysed. The impacts of these techniques on the transparency are discussed within the criticism of ”glass myth“. Today glass has been re-explored with its transparency, as its technical shortcomings were overcome by recent technological opportunities. Therefore, it is crucial to re-trace the new techniques and methods in the manufacturing process of glass and the construction process of glass wall, ft has been argued that, the ”re- appreciation“ of glass architecture today can be evaluated as a reconstruction of a new ”glass myth".