Toplumsal bellek inşasında etkili bir araç olarak imge ve dijital film arşivleri; filmmirasim.ktb.gov.tr
Image and digital film archives as an effective tool in constructing social memory; filmmirasim.ktb.gov.tr
- Tez No: 1020526
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN GİDER IŞIKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Erken Cumhuriyet Dönemi, Toplumsal Bellek, Film Mirasım, Ulus İnşası, İmge, Early Republican Period, Social Memory, Film Mirasım, Nation-Building, Image
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo, Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1918-1938 yılları arasında devlet eliyle üretilmiş ve bugün Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Film Mirasım platformunda erişime açılmış 140 filmi, Teun Van Dijk'in Eleştirel Söylem Analizi yöntemiyle inceler. Araştırma, Erken Cumhuriyet Dönemi'nin ulus inşa sürecinde işletilen ideolojik söylemleri, mekân-tema-karakter temsillerinin Kemalist ideolojiyle eklemlenme biçimlerini ve film arşivlerinin toplumsal bellek inşasındaki kurumsal işlevini göstermeyi amaçlar. Çalışmanın kuramsal çerçevesi, toplumsal bellek geleneğinin klasik kuramcıları olan Halbwachs, Assmann, Nora ve Connerton'un katkıları üzerine inşa edilmiş ve Huyssen, Ricoeur, Burke ile Margalit'in çağdaş açılımlarıyla genişletilmiştir. İmgenin ideolojik aygıt niteliği Berger, Althusser ve İlhan'ın çerçeveleri ışığında ele alınmış, arşiv-iktidar ilişkisi ise Schwartz ve Cook, Derrida, Trouillot ve Blanke'nin yaklaşımlarıyla tartışılmıştır. Yöntem düzleminde Van Dijk'in makro-mikro yapı ayrımı Abisel'in öykü-söylem ayrımıyla bütünleştirilmiş, filmler makro yapı (öykü/NE) ve mikro yapı (söylem/NASIL) düzlemlerinde sistematik biçimde çözümlenmiştir. İncelenen 140 film, olaylar ve eylemler, karakterler, mekân ve çevresel koşullar ile törensel temsil düzlemlerinde çözümlenmiştir. Bu çözümlemeden dokuz tematik eksen belirginleşmiştir: Millî Mücadele ve kuruluş anlatısı, kurucu lider ve siyasal meşruiyet, devrimler ve toplumsal modernleşme, kalkınma ve devletçilik, eğitim ve yeni yurttaş, resmi törenler ve ulusal ritüeller, modern beden, mekânsal modernite, uluslararası görünürlük ve diplomasi. Çözümleme, incelenen envanterin tek bir homojen anlatı yerine birbirini tamamlayan çok eksenli bir ideolojik yapıda kurulduğunu göstermiştir. Atatürk imgesi yaşayan bedenden sinematografik portreye ve oradan kalıcı anıt formuna uzanan kademeli bir evrim sergiler; modern Türk kadını temsili ise çok katmanlı bir tipolojide işler. Mekânsal düzlemde Lefebvre'nin algılanan-tasarlanan-yaşanan üçlemesi ile Nora'nın maddi-sembolik-işlevsel hafıza mekânı kavramsallaştırması, başkent Ankara'nın filmsel haritasında, İstanbul'un çoklu mirasla eklemli kent kimliğinde ve Halkevi-anıt-meydan kompozisyonlarında görünür hâle gelir. Çalışmanın temel bulgusu, Erken Cumhuriyet propaganda sinemasının ulus-kimlik inşa sürecinde merkezi bir görsel-işitsel mecra olarak işlediğidir. Bulgular, Ünal Çınar'ın ulus-devlet meşruiyetine ilişkin formülasyonundaki meşruluk, kutsallık, süreğenlik ve ölümsüzlük bileşenlerinin Erken Cumhuriyet film envanterinde sistematik karşılığını bulduğunu ortaya göstermiştir. Kemalizm'in soyut ütopik hedefi, envanterin Ankara-İstanbul-Anadolu eksenli mekânsal haritasında filmsel-coğrafi düzlemde somut konumlara karşılık getirilmiştir. Envanter, çalışmanın çözümlemesinde Nora'nın hafıza mekânları kuramı çerçevesinde Erken Cumhuriyet'in ulus-kimlik inşa sürecinin görsel-işitsel düzlemde fiilen üretildiği kurucu bir bellek mecrası olarak ele alınmıştır; Film Mirasım ise bu ulusal bellek pratiğinin dijital çağdaki kurumsal taşıyıcısı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, Atatürk'ün 1933 tarihli 10. Yıl Nutku'ndaki“her türlü vasıta”ifadesinin sinemayı da kuşatan programatik vurgusu ışığında birincil kaynak düzleminde temellendirilmiştir. Çalışma, Türkiye'deki film arşivciliği literatüründe söyleme dayalı ideolojik çözümlemenin sınırlı kalmasından doğan boşluğa yönelik bir katkı sunmuş; hem gelecek akademik araştırmalar hem de Film Mirasım platformunun kurumsal pratiği için somut öneriler geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines 140 films produced under state auspices between 1918 and 1938 and currently made accessible through the Film Mirasım platform of the Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Türkiye, employing Teun van Dijk's Critical Discourse Analysis. It aims to reveal the ideological discourses mobilized during the nation-building process of the Early Republican Period, the ways in which spatial, thematic, and character representations were articulated with Kemalist ideology, and the institutional function of film archives in the construction of social memory. The theoretical framework is built upon the contributions of the classical theorists of the social memory tradition—Halbwachs, Assmann, Nora, and Connerton—and is extended through the contemporary perspectives of Huyssen, Ricoeur, Burke, and Margalit. The ideological-apparatus character of the image is addressed in light of the frameworks of Berger, Althusser, and İlhan, while the archive–power relationship is discussed through the approaches of Schwartz and Cook, Derrida, Trouillot, and Blanke. At the methodological level, van Dijk's macro–micro structure distinction is integrated with Abisel's story–discourse distinction, and the films are systematically analyzed at the levels of macrostructure (story / WHAT) and microstructure (discourse / HOW). The 140 films are analyzed across the dimensions of events and actions, characters, space and environmental conditions, and ceremonial representation. This analysis brings into relief nine thematic axes: the National Struggle and the founding narrative; the founding leader and political legitimacy; revolutions and social modernization; development and statism; education and the new citizen; official ceremonies and national rituals; the modern body; spatial modernity; and international visibility and diplomacy. The analysis demonstrates that the inventory is organized not around a single homogeneous discourse but within a multi-axial ideological discourse regime whose components complement one another. The image of Atatürk displays a gradual evolution extending from the living body to the cinematographic portrait and thence to the permanent monumental form, while the representation of the modern Turkish woman operates through a multipolar typology. On the spatial plane, Lefebvre's triad of perceived–conceived–lived space and Nora's conceptualization of the material–symbolic–functional site of memory become visible in the filmic mapping of the capital Ankara, in Istanbul's urban identity articulated with its multiple heritages, and in the compositions of People's Houses, monuments, and public squares. The principal finding of the study is that Early Republican propaganda cinema functioned as a central audiovisual medium in the construction of national identity. The findings show that the components of legitimacy, sanctity, continuity, and immortality in Ünal Çınar's formulation regarding nation-state legitimacy find a systematic counterpart in the Early Republican film inventory. The abstract, utopian aim of Kemalism is rendered into concrete locations on the filmic-geographical plane through the inventory's spatial map centered on the Ankara–Istanbul–Anatolia axis. Within the study's analysis, the inventory is positioned, in the framework of Nora's theory of sites of memory, as a foundational memory medium in which the nation-identity construction of the Early Republic was actually produced on the audiovisual plane; Film Mirasım, in turn, is assessed as the institutional carrier of this national memory practice in the digital age. The study's findings are grounded at the level of primary sources in light of the programmatic emphasis of the phrase“every kind of means”in Atatürk's 1933 Tenth Anniversary Address, an emphasis that encompasses cinema as well. The study offers a contribution addressing the gap arising from the limited presence of discourse-based ideological analysis in the film-archiving literature in Türkiye, and it develops concrete proposals for both future academic research and the institutional practice of the Film Mirasım platform.