A Strategy for implementing road safety audit of existing roads in Turkey
Türkiye'de mevcut yolların yol güvenlik etütlerinin uygulanmasına yönelik bir strateji
  1. Tez No: 114972
  2. Yazar: EBRU ÇOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yol Güvenliği, Yol Güvenliği Mühendisliği, Karayolu Trafik Kontrolü, Yol Kazaları, Kaza Önleme, Güvenlik Etütleri, Yol Güvenlik Etütü. vı, Road Safety, Road Safety Enginnering, Highway Traffic Control, Road Accidents, Accident Preventation, Safety Auditing, Road Safety Audit. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz TÜRKİYE'DE MEVCUT YOLLARIN YOL GÜVENLİK ETÜTLERİNİN UYGULANMASINA YÖNELİK BİR STRATEJİ ÇOR, Ebru Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan İNAL Ortak Tez Danışmam: Müge KAHRAMANGİL Eylül 2001, 128 Sayfa Daha hızlı karayolları, daha güçlü araçlar ve sürücülerin artan devingenliği, ulusal yollarda güvenlik problemlerinin artmasına neden olmasından dolayı; karayolu güvenliği ana ulusal endişe kaynağı haline gelmiştir. Güvenliği artırabilmek için sürücü-araç-yol bağlamıyla birlikte sistem bir bütün olarak ele alınmalıdır. İnsan, araç ve yolun araçlara ait bölümünü kapsayan ulaşım sisteminin her bir birimi için belirlenen güvenlik problemlerinin çözümünde sistematik bir yaklaşım gereklidir.“Mevcut Yolların Yol Güvenlik Etütleri”terimi tam böyle bir yaklaşımı açıklamak için kullanılmaktadır. Mevcut yol durumunu yol güvenliği yönünden inceleyen bağımsız bir süreçtir. Yolun kazapotansiyelini değerlendirmektedir ve kazaların oluşumunu fiilden önce olarak önlemeyi denemektedir ve de tüm yol kullanıcılara dayanan potansiyel problemleri sezinlemeye teşebbüs etmektedir. Bu tezde, mevcut yolların yol güvenlik etütleriyle ilgili olarak farklı ülkelerin mevcut tecrübelerini ortaya koymak amacıyla çalışmalar yürütülmüştür. Etütün uygulanmasına ilişkin değişik yaklaşımları ve düşünceleri ve de Türkiyede'ki mevcut karayolu ağlarını dikkate alarak Türkiye şartlarına uyum sağlayan mevcut yolların yol güvenlik etütlerinin uygulanmasına yönelik bir strateji önerilmiştir. Bunun yanısıra, mevcut standardları ve yolların fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla kapsamlı bir kontrol listesi geliştirilmiştir. Önerilen stratejinin karayolu ağına değer katıp katmadığını belirlemek için gösterim amaçlı örnek bir çalışma uygulanmıştır. Çalışmaya dayanarak, sonuçlan ve olası tedbirleri özetleyen bir etüt raporu hazırlanmıştır. Son olarak; Türkiye için hazırlanmış mevcut yolların yol güvenlik etütleri, kaza araştırmaları ve kara nokta iyileştirme programlan gibi güvenlik idaresi sistemlerini entegre eden toplu bir politikanın bir parçası olarak katılması tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STRATEGY FOR IMPLEMENTING ROAD SAFETY AUDIT OF EXISTING ROADS IN TURKEY ÇOR, Ebru M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan İNAL Co-Supervisor: Müge KAHRAMANGİL September 2001, 128 Pages Highway safety has become a major public concern since higher speed highways, more powerful vehicles, and increased mobility of the driving public has led to escalating safety problems on the nation's roads. In order to maximize safety, the focus should be on the system as a whole, and the driver-vehicle-road inter-relationships. A systematic approach to highway safety problem resolution is required for safety problems identified for each component of transportation system: the human; the vehicle and the roadway. The term“Road Safety Audit Of Existing Roads”has been used to describe such an approach. It is an iiiindependent process of checking the road safety aspects of the existing road conditions. It evaluates the roadway's crash potential and proactively attempt to prevent crashes from occurring as well as attempt to anticipate potential problems based on all road users. In this thesis, researches have been performed to find out existing practices of road safety audit of exi siting roads in different countries. By taking account these diverse opinions and views of audit procedures and existing highway network practices in Turkey, a strategy for road safety audit of existing roads that fits to Turkish conditions is proposed. Moreover, a comprehensive checklist has been developed to evaluate the present standards and function of existing roads. For an illustration, a case study is conducted in order to determine whether the proposed strategy adds value to the highway network or not. Based on the study, the audit report is prepared to summarise findings and possible countermeasures. Eventually, road safety audit of existing roads prepared for Turkey is suggested to be introduced as a part of corporate policy integrated with safety management systems such as accident investigation and black spot review program