Smelting of silicomanganese from Denizli-Tavas manganese ore
Denizli-Tavas manganez cevherlerinden silikomanganez üretimi
  1. Tez No: 114979
  2. Yazar: ENDER KESKİNKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Manganez, Ergitme, Silikomanganez vı, Manganese, Smelting, Silicomanganese IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz DENIZLI-TAVAS MANGANEZ CEVHERLERİNDEN SİLİKOMANGANEZ ÜRETİMİ Keskinkılıç, Ender Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet Geveci Ağustos 2001, 117 sayfa Bu tez çalışmasında Denizli-Tavas manganez cevherlerinden silikomanganez eldesi araştırılmıştır. Kalsine edilmiş Denizli-Tavas manganez cevheri, aktif karbon, kalsiyum oksit ve silis kumundan oluşan karışımlar grafit potalarda ergitilmiştir. Ergitme işlemi için elektronik kontrollü muflu fırın kullanılmıştır. Sıcaklık, zaman, şarj bazikliği ve aktif karbon/cevher ağırlık oranı temel deneysel parametreler olarak belirlenmiştir. Deneyler 1600, 1650 ve 1700 °C 'de gerçekleştirilmiştir. Sistemin sıcaklığı artırıldığında, hem MnO hem de SiCVın indirgenme miktarlarının arttığı saptanmıştır. Dolayısıyla, 1600 °C sıcaklık ferromanganez üretimi için yeterli bulunmuş, ancak, silikomanganez üretimi için sıcaklığın 1700 °C'ye çıkarılması gerekmiştir. Şarjlar 1, 1.5 ve 3 saatlik sürelerde ergitilmiş ve 1.5 saatlik ergitme süresi optimum ergitme süresi olarak belirlenmiştir. Şarj bazikliğinin ergitme üzerindeki etkisi 0.39, 0.58 ve 0.65 şarjbazikliğine sahip şarjlarla çalışılmıştır. En yüksek Mn ve Si verimleri şarj bazikliğinin 0.58 olduğu durumda elde edilmiştir. Aktif karbon/cevher ağırlık oranı değerleri 0.174, 0.197 ve 0.219 olarak belirlenmiştir. Aktif karbon miktarındaki artış Mn ve Si verimlerinin artmasına neden olmuştur ve en yüksek Mn ve Si verimleri bu oranın 0.219 olduğu durumda gözlenmiştir. Ayrıca, yüksek manganez içeren Brezilya sinterinin ferromanganez ve silikomanganez eldesine etkisi de çalışılmıştır. Şarja sinter ilavesi, metal Mn konsantrasyonunu artırdığından ve cüruf ağırlığını azalttığından, ferromanganez eldesini pozitif yönde etkilemiştir. Cüruf ağırlığında benzer bir azalma silikomanganez üretimine yönelik deneyde de gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SMELTING OF SILICOMANGANESE FROM DENİZLİ-TAVAS MANGANESE ORE Keskinkılıç, Ender M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ahmet Geveci August 2001, 117 pages Smelting of silicomanganese from Denizli-Tavas manganese ore was investigated in this thesis study. Mixtures of Denizli-Tavas calcined manganese ore, active carbon, calcium oxide and quartz were smelted in graphite crucibles. Electronically controlled muffle furnace was used for smelting. Temperature, time, charge basicity and active carbon/ore wt. ratio were determined to be the main experimental variables. Experiments were performed at 1600, 1650 and 1700 °C. As the temperature of the system was increased, the reduction extents of both MnO and Si02 were found to increase. Therefore, 1600 °C was high enough for ferromanganese production but it had to be increased to 1700 °C to get silicomanganese. Charges were smelted for 1, 1.5 and 3 hour periods; 1.5 hour smelting time was found to be the optimum smelting time. Effect of charge basicity on smelting was studied with the charges having basicities of in0.39, 0.58 and 0.65. Highest recoveries of Mn and Si were obtained when the charge basicity was 0.58. Active carbon/ore wt. ratio values used were 0.174, 0.197 and 0.219. Increase in the quantity of active carbon led to increase in both Mn and Si recoveries and highest recoveries of Mn and Si were observed when this ratio was 0.219. Effect of high-manganese Brazilian sinter addition on both ferromanganese and silicomanganese smelting was also studied. Sinter addition to the charge affected ferromanganese smelting positively due to increase in metal Mn concentration and decrease in slag weight. Similar decrease in slag weight was observed in the experiment related to silicomanganese production.