Production and characterization of lead magnesium niobate-lead titanate ceramics
Kurşun magnezyum niobat-kurşun titanat piezo-seramiklerin üretimi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 114978
  2. Yazar: HASAN ERDEM ÇAMURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dielektrik ve Piezoelektrik Özellikler, PMN-PT iv, Dielectric and Piezoelectric Properties, PMN-PT m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz KURŞUN MAGNEZYUM NİOBAT-KURŞUN TITANAT PİEZOSERAMİKLERİNİN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU ÇAMURLU, Hasan Erdem M.S., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Muharrem Timuçin Ağustos 2001, 113 sayfa Bu çalışma bizmut (Bi+3) ve yttrium (Y+3) katkısının, Kurşun Magnezyum Niobat-Kurşun Titanat (PMN-PT) sistemi üzerindeki etkisini araştırmak için yapılmıştır. Sıcaklıktan bağımsız faz sınırı bölgesinde hazırlanan numuneler, 1250 °C sıcaklıkta ve kontrollü PbO aktivitelerinde 1.5 saat sinterlenmiştir. Geliştirilmiş piezoelektrik gerinim katsayılı seramikler oksitlerin karışımı metoduyla üretilmiştir. Dielektrik ve piezoelektrik özellikler, katkı miktarına bağlı olarak belirlenmiştir. Bileşim değişikliklerinin sonucu olarak, d33 630 pC/N ve kp 0,57 değerlerine ulaşmıştır. Bizmut katkılı seramikler büzer uygulamasında kullanılmıştır. Ses karakteristikleri ve seramik eleman çapının üretilen ses gücüne etkisi araştırılmıştır. Uygulamalar: Piezoelektrik yerdeğiştiriciler, hoparlörler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF LEAD MAGNESIUM NIOBATE-LEAD TITANATE (PMN-PT) PIEZOCERAMICS ÇAMURLU, Hasan Erdem M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muharrem TİMUÇİN August 200 1,113 pages This study has been carried out to investigate the effects of Bismuth (Bi+3) and Yttrium (Y+3) doping on the dielectric and piezoelectric properties of Lead Magnesium Niobate-Lead Titanate (PMN-PT) compositional system. Samples in the proximity of the morphotropic phase boundary were sintered at 1250 °C under controlled PbO activities for 1.5 hours. Piezoelectric ceramics with improved piezoelectric strain coefficients were produced via mixed oxide route. Dielectric and piezoelectric properties of the samples were determined as a function of the dopant contents. As a result of compositional modifications, d33 was increased to a peak value of 630 pC/N with a planar coupling coefficient, kp of 0,57. Bi-doped PMN-PT ceramics were utilized for buzzer applications. Sonic characteristics were determined and effect of ceramic element diameter on the sound power generation of the buzzers was investigated. Uses: Actuator applications such as displacement transducers, loudspeakers.