Probabilistic recognition of orthogonal and symplectic groups
Simplektik ve dikey grupların olasılıksal olarak tanınması
- Tez No: 114992
- Danışmanlar: DR. AYŞE BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kara kutu gruplar, klasik gruplar, cebirsel gruplar. iv, Black box groups, classical groups, algebraic groups. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz SIMPLEKTIK VE DİKEY GRUPLARIN OLASILIKSAL OLARAK TANINMASI Yalçınkaya, Şükrü Yüksek Lisans, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Ayşe Berkman Eylül 2001, 51 sayfa Matris gruplarının tanımlanma projesi, genel matris gruplarının alt grupları olan Lie tipi klasik basit grupların tanımlanması amacını gütmüştür. Bu tez bu projenin en son sonuçlarından bir tanesine odak lanmıştır. Bu çalışmanın amacı simplektik grup PSp(2n, q) ile dikey grubu fi(2n + l,q) birbirinden ayıran algoritmayı q > 3, tek ve n > 3 olduğu durumda, verilmiş q ve n değerleri için sunmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBABILISTIC RECOGNITION OF ORTHOGONAL AND SYMPLECTIC GROUPS Yalçmkaya, Şükrü M.Sc, Department of Mathematics Supervisor: Dr. Ayşe Berkman September 2001, 51 pages The matrix group recognition project is aimed at the recognition of classi cal simple groups of Lie type regarded as subgroups of general matrix groups. This thesis is devoted to one of the most recent results of this project. The aim of this work is to present an algorithm to distinguish the symplectic group PSp(2n, q) and the orthogonal group 0(2n+ l,g), for q and n given, when q > 3 is odd and n ^ 3.