Transkraniyal manyetik uyarım yöntemi ile migrende kortikal uyarılabilirliğin incelenmesi
The Investigation of cortical excitability in migraine using transcranial magnetic stimulation
  1. Tez No: 115030
  2. Yazar: HATİCE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL KADİR TOPALKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Manyetik uyarım, Kortikal uyarılabilirlik, Kortikal stimüle sessiz periyot, Migraine, Magnetic stimulation, Cortical excitability, Cortical stimulated silent period
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET Migrenlilerde kortikal uyarılabilirliği değerlendiren bazı çalışmalarda interiktal kortikal aşın uyarılabilirlik, bazılarında ise interiktal kortikal düşük uyarılabilirlik görüşü savunulmaktadır. Çalışmamızda migrenlilerde kortikal uyarılabilirlik hakkındaki hipotezlere katkıda bulunmayı amaçladık. Çalışmamızda transkraniyal manyetik uyarım yöntemi ile 20 auralı ve 20 aurasız migrenli bayan birey ile 30 sağlıklı bayan kontrol grubu bireylerini inceledik. Elde ettiğimiz MTist, MT%20max değerlerini, MTist/MT%20max oranlarını, MEPmax ve Mmax amplitüd değerlerini, MEPmax/Mmax oranlarını ve kortikal stimüle sessiz periyot değerlerini her üç grupta karşılaştırdık. MEPmax değerlerini, sadece auralı migrenli bireylerde kontrol grubuna göre yüksek bulduk. Kortikal stimüle sessiz periyot değerleri ise auralı ve aurasız migrenli bireylerde kontrol grubundaki bireylere göre anlamlı derecede kısalmıştı. Bulgularımız migrende interiktal kortikal artmış uyarılabilirlik olduğunu ileri süren çalışmalarla uyumludur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Some studies investigating cortical excitability in migraine have showed conflicting results such as enhanced or decreased cortical excitability in migraine patients interictalry. Our aim was to evaluate the hyphothesis about cortical excitability in migraine By using TMS (transcranial magnetic stimulation) method, 20 females with migraine with aura, 20 females with migraine without aura and 30 healthy females volunteers were studied. Parameters including motor tresholds at both rest and 20 % of maximal voluntary isometric contraction, the ratio of MTrest/MT20%max, a amplitudes of MEPmax and Mmax and the ratio of MEPmax/Mmax and CSSP values were compared in three groups. MEPmax values in migraine with aura were significiantly higher than those of controls. CSSP values in both migraine groups were significiantly shorter than controls. Our findings are in favour of studies that confirm enhanced cortical excitability.