Obezlerde akupunktur stimulasyonu ile ortaya çıkan ağırlık kaybı
Weight loss by acupuncture stimulation on the obeses
- Tez No: 115044
- Danışmanlar: PROF.DR. NEYHAN ERGENE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Elektroakupunktur, şişmanlık, ağırlık kaybı, beta endorfin, leptin. 47, Electroacupuncture, obesity, weight loss, beta endorphin, leptin. 48
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji (TIP) Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA-2002 Dr. Mehmet Tuğrul CABIOĞLU Danışman Prof. Dr. Neyhan ERGENE Obezlerde Akupunktur Stimulasyonu ile Ortaya Çıkan Ağırlık Kaybı Bu çalışma vücut kitle indeksi (VKİ) 30-40, 35-50 yaş grubunda olan 40 kadın üzerinde bir Akupunktur Tedavi Kliniğinde ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirildi. Elektroakupunktur uygulaması 41. 4 ±4.7 yaşlarında, VKİ'leri 36.0 + 2.6 olan 20 kadın, diyet programı ise 42.3 ± 4.3 yaşlarında, VKİ'leri 34,9 ± 3.2 olan 20 kadın üzerinde uygulandı. Elektroakupunktur uygulaması, şişmanlık tedavisi için seçilen kulak ve vücut akupunktur noktalan üzerinden yapıldı. Vücut akupunktur uygulaması her gün, kulak akupunktur uygulaması gün aşın olarak 30 dakika süre ile yapıldı. Her iki kulakta Hungry ve Shenmen, vücutta LI 4, LI 11, St 25, St 36, St 44 akupunktur noktaları kullanıldı. Elektroakupunktur uygulamasında elektrotlar Hungry ve Shenmen' e, LI 4 ve LI 11 ile St 36 ve St 44'e çift olarak bağlandı. Kulak akupunktur uygulamasından sonra her iki kulaktaki Hungry noktalarına- kulak kalıcı iğneleri konuldu. Elektriksel uyan 0-5 mV, süre 0.05 ms, frekansı 2 Hz, pozitif ve negatif alternaslara sahip kare dalga formunda“Biotron”cihazı ile verildi. Diyet programı uygulanan kadınlara 1400 kcal diyet, 20 gün süre ile uygulandı. Elektroakupunktur uygulanan grupta ortalama ağırlık 94.6+10.0 kg'dan 90.4+ 10.0 kg'a, diyet uygulanan grupta ise ortalama ağırlık 85.0 ±8.5 kg'dan 82.4 ±8.4 kg'a düştüğü gözlendi. Elektroakupunktur ve diyet uygulanan gruplardaki serum leptin düzeylerinde azalma, elektroakupunktur uygulanan grupta ise serum beta endorfin düzeyinde yükselme görüldü. Çalışmamızda, hem elektroakupunktur hem de diyet uyguladığımız gruplarda, ağırlık kaybına paralel olarak serum leptin düzeylerinde azalma gözlenmesi ile birlikte elektroakupunktur uyguladığımız grupta, serum beta endorfin düzeyinin yükselmesinin 46muhtemelen gerek lipolitik etki gerekse serum glukagon düzeyinin yükselmesi ile enerji depolarını mobilize ederek, şişmanlarda ağırlık kaybına katkısı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Weight Loss By Acupuncture Stimulation on The Obeses This study was carried out on 40 females who have body mass index between 30 to 40 and aged between 30 to 40 and aged between 35 to 50 in an acupuncture clinic and Selçuk University Medical Faculty. Electroacupunctur application was applied on 20 female who are aged of 4 1.45 ±4.71 and have 36,00 ±2.66 body mass index, diyet program was applied on 20 females who are aged 42.30 ± 4.35 and have 34,90 ±3.21 body mass index. Electroacupunctur application was performed on body and ear acupuncture points which are selected for obesity therapy. Body acupuncture was performed daily while ear acupuncture on alternate days for 30 minute periods. Ear acupuncture points of Hungry and Shenmen and body points of LI 4, LI 1 1, St 25, St 36, St 44 were used. Electrodes to these points except St 25 were connected as pairs. Following the ear acupuncture, permanent needles on to Hungry points of both ear were placed. Electrical stimulation was applied on 0-5 mV, 0.05 ms and 2 Hz frequency with Biotron device which has positive and negative alternans in square wave form. 1400 kcal diet for 20 days was given to the females who are on diet program. Mean body weight was dropped from 94.65 ±10.06 kg down to 90.46 ±10.04 kg in electroacupuncture applied group and from 84.85 + 8.80 kg to 82.47 ± 8.45 kg in diet program group. While decreasing levels was observed in serum leptin in both electroacupuncture and diet applied groups, serum beta endorphin level increased in electroacupuncture applied group only. In our study, decreasing serum leptin levels which is paralel to weight loss were observed in both electroacupuncture and diet applied groups, by the way we think that increasing serum beta endorphin level increases probably both lipolitic effect and also serum glukagon which may cause weight loss in obeses by mobilizing the energy stores.