Diabetik retinopatide Farnsworth-Munsell 100 Ton Renk Testi sonuçları
The Results of Farnsworth-Munsell (FM) 100 Hve Test in diabetic retinopathy
  1. Tez No: 115045
  2. Yazar: BERRİN OKKA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEYHAN ERGENE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoloji, Göz Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiology, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, diabetik retinopati, renkli görme, renk defektleri, FM 100 ton testi. 52, Diabetes mellitus, diabetic retinopathy, color vision, color vision defect, FM 100 hue test. 53
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 715
Özet
6. ÖZET S.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji (Tıp) Anabilim Dalı DOKTORA TEZİ / KONYA - 2002 Dr. Berrin OKKA Danışman Prof.Dr. Neyhan ERGENE Diabetik Retinopatide Farnsworth-Munsell 100 Ton Renk Testi Sonuçları Diabetes mellitus (DM), geç komplikasyonları nedeniyle görmeyi tehdit eden ve hatta görme kayıplarına yol açan en önemli sağlık sorunlarından biridir. DM'un retinada neden olduğu mikrovasküler değişiklikler olarak tanımlanan diabetik retinopati ilerleyici bir hastalıktır. Bugün diabetik retinopatide önce fonksiyonel değişimlerin olduğu ve bunu morfolojik değişikliklerin izlediği kabul edilmekte ve bu erken lezyonların erken tam ve tedavi ile geriye döndürülebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle de fonksiyonel değişikliklerin erken tanısı önem kazanmaktadır. Tezin amacı DM'lu olgularda retinal hasarın erken dönemde tespiti ve hastalığın seyrini izlemede kullanılan testlerden biri olan Farnsworth-Munsell (FM) 100 ton renk görme testinin tanısal değerinin araştırılmasıdır. S. Ü. Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniği ve Türk Diabet Cemiyeti polikliniğine başvurarak takip ve tedavi edilen 100 hastanın 186 gözüne ve kontrol grubu olarak belirlediğimiz 30 sağlıklı bireyin 60 gözüne FM 100 ton testi uygulandı. FM 100 ton testi sonuçlarının değerlendirilmesinde kadran analizi yöntemi kullanıldı. Sonuçların istatistiksel açıdan değerlendirilmesinde X2 testi kullanıldı, P< 0.05 anlamlı olarak kabul edildi. DM'lu grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında, DM'lu hastalarda renk görmede belirgin kötüleşmenin olduğu ve bu renk görme defektlerinin hastalığın ilerlemesi ve süresi ile doğru orantılı olarak arttığı, hakim olan renk defektinin mavi-sarı renk defekti tipinde olduğu gözlendi. 51DM'lu olgularda henüz retinopati bulguları ortaya çıkmadan renkli görmede bozukluk oluştuğu, bu defektin tespitinde FM 100 ton testinin öneminin olduğu, retinopatinin tam ve takibinde bu testin kullanılmasının hastalığın erken tanısı ve klinik seyrinin izlenmesinde önemli ölçüde yardımcı olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY The Results of Farnsworth-Munsell (FM) 100 Hue Test in Diabetic Retinopathy The late complications of diabetes mellitus (DM) threaten the eye and cause blindness. Microvacular changes caused by diabetes mellitus described as_ diabetic, retinopathy, is a progressive disease. Current concept in diabetic retinopathy is that the first changes occur at functional properties and later morphological changes take place, it is accepted that early diagnosis and treatment can reverse the pathology. Therefore the early diagnosis has significant importance. Our aim is to evaluate the value of Farnsworth-Munsell (FM) 100 hue test which is used for retinopathy diagnosis in DM patients. FM 100 hue test was performed on, 186 eyes of 100 DM patients which were admitted to Ophthalmology Outpatient Department of Meram Medical Faculty, Selçuk University and Turkish Diabetes Society Outpatient Department. For the control group 60 eyes of 30 healthy subjects were tested. The results were evaluated by quadrant analysis method. X2 test was used as statistical method and P < 0.05 was accepted as significant. When results were compared, there was a significant difference for the degree of the deterioration of the color vision in DM patients which was correlated with the progression and the duration of the disease. The dominant colour vision defect was blue-yellow type. It was concluded that, functional loss occurs before diabetic retinopathy lesions occur and FM 100 hue test is a valuable method for early diagnosis.