Endüstride bel ağrısı risk faktörlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma
Risk factors of low back pain at the industry
- Tez No: 115068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, risk faktörleri, endüstri, Low back pain, risk factors, industry
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Araştırmamız endüstride bel ağrısı risk faktörlerinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Çalışmamız Bak Ambalaj Fabrikasında yaşları 18-50 arasında değişen gönüllü 111 mavi yakalı işçi ile yaşları 17-50 arasında değişen 31 beyaz yakalı işçi (ofis çalışanları) katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılan mavi yaka bantlı işçilerin tamamı erkek, ofis çalışanlarının ise 10'u (%32.3) kadın, 21 'i (%67.7) erkektir. Çalışmamızda veriler bireylere ait demografik bilgiler, eğitim durumu, spor yapma alışkanlıkları, postur alışkanlıkları, bel ağrısı öyküleri ve iş koşularını sorgulanan bir anket yardımıyla toplanmıştır. Sırt kasları izometrik kuvveti dinomometre yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırmamızın sonucunda mavi yaka bantlı işçilerde son 12 ay bel ağrısı prevelansının %55.9, ofis çalışanlarında ise %51.6 olduğu görülmüştür. Bel ağrısı risk faktörleri sigara, çalışılan yıl sayısı, yanlış postur alışkanlıkları, 30-50 kg arası ağırlık kaldırma olarak saptanmıştır. Bel ağrısını en çok 30-34 yaşlarında görüldüğü ve sırt kasları izometrik kuvvetinin mavi yaka bantlı işçilerde ofis çalışanlarına göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin bel bölgelerini korumaya yönelik bilgi almadıkları, günlük yaşam aktiviteleri sırasında gerçekleştirdikleri ayakta durma.oturma, raftan bir cisim alma posturlerini yanlış uyguladıkları saptanmıştır. Mavi yaka bantlı işçilerde yanlış ayakta durma ve oturma posturleri ile bel ağrısı arasında, ofis çalışanlarında ise masa üzerine öne eğilerek oturma ile bel ağrısı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Araştırmamızda, ambalaj sanayinde bel bölgesini olumsuz etkileyecek faktörler belirlenmiştir, risk faktörleri olarak belirlenen sonuçların doğuracağı yaralanmaları önlemeye yönelik koruyucu rehabilitasyon programlarının çalışılan yıl sayısı ile artış gösteren bel ağrısı prevalansını azaltabileceği görüşü gelişmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study was to identify factors associated with low back pain among employee working at a package producing industry. A sample of 111 male blue collar workers, 18 to 50 years old and 31 (10 female, 10 male) white collar workers (office workers),17 to 50 years old completed a questionnaire which included personal data, education, sports activity, postural habits, smoking, work conditions (lifting, bending during the workday, strenuous arm position) and special questions on low back pain, (the last 12 month prevalence). The isometric strength of the back muscles have been measured with a dynamometer. The prevalence of low back pain during the past 12 months was 55.9 % at blue collar workers and %51.6 at white collar workers. The qi-square and t -test analysis showed statically significant relation between low back pain and smoking, the years at the last job, lifting between 30-50 kg, and incorrect postural habits. The peak prevalence of the low back pain was between the ages of 30-34 years. The isometric strength of the blue collar workers was greater than the white collar workers. The most of the employee participated in the study indicated that they had no idea how they will protect their lumbar region and some of the postural habits of the workers were incorrect (standing, sitting, reaching to high shelves). The incorrect standing and sitting postures of the blue collar workers and the sitting posture with bending forward on the table of the white collar workers were significantly related with low back pain. Our results identified the risk factors of low back pain in a package producing company. The protective approaches by trying to avoid the risk factors could decrease the low back pain prevalence that increases by the years worked at the company