Postkoital penil swablarda vaginal epitel hücrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of vaginal epithelial cells in postcoital penile swabs
- Tez No: 115067
- Danışmanlar: PROF.DR. M. FATİH YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: penile swab, sexual assault, glycogenated vaginal squamous epithelium
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Cinsel saldın iddiası bulunan olgularda muayene mağdur üzerinde yoğunlaşmıştır. Ancak sanığın muayenesi de oldukça yararlı bilgiler sağlayabilir. Bu kapsamda postkoital penil swablarda mağdura ait hücrelerin araştırılmasına yönelik bir çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada; penil swablarda glikojenden zengin vaginal epitel hücrelerinin hangi saatlere kadar saptanabileceği ve menstrüel siklusun etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya gönüllü toplam 8 çift katıldı. Postkoital 0,2,4,6,8,12,18,24,36 ve 48 saat sonra menstrüel sudusun her 3d döneminde sulcus coronarius ve radixten ayrı ayrı örnek almaları istendi. Preparatların hepsi aynı seansta, standart PAS tekniği ile boyandı. Çalışmada toplam 4 preparatta koitten 48 saat sonra vaginal epitel hücreleri belirlenebildi Olguların çoğunda 24 saate kadar epitel hücrelerinin saptanabileceği görüldü. Ayrıca lamlarda epitel hücreleri dışında sperm, laktobasil ve fungal enfeksiyona ait hücreler saptandı. PAS boyama yöntemi ile penil swablarda önceki koite ait vaginal epitel hücrelerinin ayrımının yapılabileceği görüldü. Ayrıca lamlarda görülen, sperm ve laktobasillerin de ilk 24 saatte postkoital lamların kontrol preparatlarından ayırımında önemli olduğu belirlendi Olgu sayısı arttırılarak yapılacak ek çalışmalarla güvenilirliliğinin arttırılması halinde, bu yöntemin genetik identifikasyon çalışmaları öncesi güvenilir bir tarama testi olarak kullanılabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation Of Vaginal Epithelial Cells İn Postcoital Penile Swabs In cases of alleged rape, the investigations are focussed on the victim. The examination of the assailant, however, may also yield valuable clues. There are numerous papers on the investigation of cells in postcoital penile swabs originating from the victim. The present study is an attempt to investigate the time-dependent persistence of glycogenated squamous vaginal epithelial cells in penile swabs as well as the possible effects of the menstrual cyclus. A total of 8 volunteers participated in the study. They were asked to collect separate specimens from the coronal sulcus and the radix at the hours 0, 2, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 36 and 48 post coitum in both stages of the menstrual cyclus. All preparates were stained in the same session using the standard PAS technique. Vaginal epitheial cells could be detected 48 hrs post coitum in a total of 4 specimens. Epithelial cells could be visualized up to 24 hrs in the majority of the specimens. Additionally, spermatozoa, lactobacilli and cells originating from fungal infections could also be detected. Using the PAS staining technique, vaginal epithelial cells originating form a foregoing coitus can be detected in penile swabs. Spermatozoa and lactobacilli also yield important clues for the differentiation of specimens obtained during the first 24 hrs post coitum from controll specimens. Further studies with more cases could allow this method to be applied as a reliable screening test prior to genetic identification.